Main content

Inhoud

Help de illegaal gevangen aapjes in Mauritius!

Nieuws: 13 april 2023
Dier­proeven

De politie van Terre Rouge, een stadje ten noorden van de Mauritiaanse hoofdstad Port Louis, heeft samen met functionarissen van het ministerie van Agro-industrie op vrijdag 17 maart 2023 een illegale handel in apen ontdekt bij een inval in een bedrijfspand.

Tijdens de inspectie van het gebouw ontdekten de agenten 440 apen van verschillende leeftijden, opgesloten in metalen kooien van 80 bij 40 bij 40 centimeter. De dieren kunnen in deze kooien nauwelijks bewegen. Tevens hadden ze gebrek aan water en voedsel en ontbrak een ventilatiesysteem. Ze verbleven in een verstikkende hitte en vuil zonder enig toezicht. De kooien stonden in drie kamers waarvan één van metaal en bedekt met plaatstaal, wat de heersende hitte alleen maar versterkt. In twee van de kamers waren de arme dieren in volledige duisternis opgesloten. Sommige kooien stonden op de natte en erg vuile vloer, met overal apenuitwerpselen.

Tijdens de inval werden er diergeneesmiddelen gevonden die normaal gesproken worden verkregen en toegediend door een gecertificeerd persoon.
Het is onbekend wie de eigenaar is van het pand. Het gebouw leek ongebruikt, maar was wel voorzien van bewakingscamera's.

Bij de politie-inval in Jin Fei, een industrieterrein aan de rand van de Port Louis, werd Shaffeek Jhummun gearresteerd.
Jhummun had een vergunning aangevraagd voor het fokken en exporteren van krab-etende makaken, die op Mauritius in de bossen en steden leven. Het ministerie gaf hem een intentieverklaring, maar nog geen vergunning. In de tussentijd moest Jhummun een fokkerij locatie vinden, een milieueffectenrapportage-certificaat bemachtigen en een ontwikkelingsvergunning verkrijgen. Ook moest hij een dierenarts in dienst nemen en verschillende andere documenten overleggen, waaronder een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Schijnbaar wilde de inwoner van het oostelijke dorp Bel-Air-Rivière-Sèche niet wachten tot deze stappen waren voltooid. Hij besloot in september 2022 illegaal op makaken te jagen. Of hij al eerder apen verkocht, en of deze dieren al een halfjaar onder de beschreven omstandigheden gevangen werden gehouden is onbekend.

Jhummun zou geen enkele ervaring met apen hebben. Zijn bedrijf Hammer Head Ltd is volgens de registratie actief in diepzeevisserij en gemengde landbouw. Na zijn verhoor werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. De aapjes zijn overgebracht naar Biosphere Trading Ltd, een van de zes apenfokkerij/handelaren op Mauritius. Wat er nu met de dieren gaat gebeuren is onduidelijk. Op dit moment ligt de zaak bij de rechtbank.

Nederland ook een schuldige partij

Ook de Tilburgse apenhandelaar Hartelust heeft jarenlang makaken geïmporteerd uit Mauritius. In 2018 waren dit 360 dieren. De documenten vermelden dat deze dieren in gevangenschap gefokt zijn, maar dat is niet te traceren. Tijdens de corona pandemie heeft deze handel stilgelegen, maar helaas weerhoudt niets deze aapjesdealer ervan om weer dieren uit Mauritius in te voeren.

Wat kan jij doen?

Animal Rights maakt zich zorgen over het welzijn en de toekomst van deze dieren. We willen dat de autoriteiten diepgaand onderzoek doen naar de wildvangst en illegale handel in apen. Ook moeten de in beslag genomen apen weer in het wild vrijgelaten worden, waar ze thuishoren.

Kom jij ook op voor deze aapjes?

Stuur een email naar moa-dvs@govmu.org

Met in cc: privateoffice@govmu.org, moa-dvs@govmu.org, moaheadoffice@govmu.org

Met de volgende tekst (copy-paste):

Dr P Beeharry Principal Agricultural Officer (Veterinary Services) Ministry of Agro Industry and Food Security Mauritius

Dear Dr Beeharry,

I welcome the action taken by the Ministry of Agro Industry and Food Security in seizing the hundreds of long-tailed macaques from a building in Jin Fei. I urge you to carry out an urgent investigation to find those responsible for the illegal capture and captivity of these macaques.

I am, however, concerned for the welfare and future of these macaques, and urge the authorities to show compassion and return these monkeys to the wild where they belong, rather than give them to companies where they will be used for breeding or exported to laboratories.

Sincerely,

English speakers follow this link to our friends of Action for Primates: https://tinyurl.com/2c95r

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer