Main content

Inhoud

Geitenstop is wassen neus

Nieuws: 17 mei 2021
Slacht

Ondanks dat er in 2017 een geitenstop in de provincie Gelderland is ingesteld, blijft het aantal geiten in die regio fors groeien. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.1 Het onderzoek laat zien dat het aantal geiten sindsdien met 50 procent is gestegen. Campagneleider Kristel Grond: "Een geitenstop klinkt als een goed initiatief van de provincie, maar als het totaal aantal geiten in bestaande bedrijven blijft groeien, is het slechts een kwestie van tijd voor we de volgende zoönose zullen zien."

Lees ook: geiten en schapenhouderij blijft een gevaar voor de volksgezondheid.

Een geitenstop klinkt als een goed initiatief van de provincie, maar het totaal aantal geiten blijft groeien. Het is slechts een kwestie van tijd voor we de volgende zoönose zullen zien.

Kristel Grond, Animal Rights

Een stop werkt niet

Demissionair minister Schouten weigerde eerder om een landelijke geitenstop in te stellen. Ze had wel alle begrip voor provinciale maatregelen. Provincie Gelderland besloot in 2017 geen nieuwe vergunningen meer aan te nemen, omdat omwonenden ziek worden van de vervuilende lucht. En terwijl de stop er is voor nieuwe geitenhouderijen, mogen de reeds bestaande groeien.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft de Partij voor de Dieren de minister om mondelinge uitleg gevraagd.1

In provincies met een provinciale geitenstop nam het aantal geiten in 2019 verder toe. De geitenpopulatie is sinds 2000 in omvang verdrievoudigd. Zelfs een hevige gezondheidscrisis als de Q-koortsepidemie en het afkondigen van moratoria hebben deze intensieve groei geen halt weten toe te roepen. Grond: “Dit bewijst opnieuw dat de veehouderij geen interesse toont in de gezondheid van zowel dieren als mensen; wederom gaat economische winst voor.”

Veehouderijen mogen blijven groeien en ondertussen speelt de overheid Russisch roulette met de volksgezondheid.

Kristel Grond, Animal Rights

Gelderland als kweekvijver?

Ontstaat de volgende pandemie in Gelderland?

Sinds 1 augustus 2020 geldt er een vaccinatieplicht om verdere uitbraken van Q-koorts in te perken: “Vaccinatie is verplicht voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven en opfokbedrijven met meer dan 50 dieren en voor alle bedrijven met een publieksfunctie (bijvoorbeeld kinderboerderijen, zorgboerderijen en boerencampings)”, zegt de NWVA. Dat neemt echter niet weg dat het overvolle veestallen nog steeds wemelt van de potentieel gevaarlijke virussen en bacteriën.

De geitenhouderijen in Gelderland mogen ondanks de gezondheidsgevaren blijven groeien. Dit is een trend die duidelijk terug te zien is bij alle soorten veehouderijen door het gehele land. Het aantal veehouderijen is afgenomen, maar het aantal gehouden dieren is sterk toegenomen.

Virologen, infectiologen en andere deskundigen zijn het er over eens: "de veehouderij is een tikkende tijdbom en het risico op een volgende zoönose moet niet onderschat worden".1 Grond: "Veehouderijen mogen groeien en ondertussen speelt de Nederlandse overheid Russisch roulette met de volksgezondheid."

Lees ook: vee-industrie schuldig aan hoge aantallen corona doden.

Animal Rights niet geschokt door onderzoek

De onderzoeksresultaten komen voor Animal Rights niet als een verrassing. Lapmiddelen zullen niet werken. Dier en mens zijn er pas bij gebaat als de veehouderij ophoudt te bestaan.

Wij zullen dan ook altijd blijven pleiten voor het einde van de vee-industrie.

Achtergrond

Nederland is het meest veedichte land ter wereld. Er is geen land waar meer dieren met meer mensen dichter op elkaar gepakt zitten. Veehouderijen zijn daarbij al jarenlang een veroorzaker van ziektes, waarvan corona nu een heel duidelijk voorbeeld is wat het voor impact kan hebben op de maatschappij.

Geiten en Q-koorts
Rondom geitenhouderijen heerst veel ziekte. Zo is er een verhoogde kans op longontstekingen en Q-koorts. In 2007 zorgde deze industrie voor de grootste Q-koortsepidemie ooit ter wereld. In 2008 en 2009 steeg dat aantal nog eens.

Bij de mens kan Q-koorts voor griepachtige verschijnselen zorgen. Bij geiten en schapen is het vaak niet te herkennen dat er Q-koorts heerst. Wel kan een verhoogd aantal doodgeboren lammeren wijzen op de aanwezigheid hiervan bij de dieren.

Sinds 1 augustus 2020 geldt er een vaccinatieplicht in Nederland voor alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven en opfokbedrijven met meer dan 50 dieren en voor alle bedrijven met een publieksfunctie om verdere uitbraken van Q-koorts in te perken. 1

GGD waarschuwt
Vanuit de Rijksoverheid heeft de GGD richtlijnen opgesteld. Zo zijn de richtlijnen onder meer vanuit voorzorg: wees terughoudend met het plaatsen van gevoelige bestemmingen en veehouderijen binnen 250 meter van elkaar (bij geitenhouderijen binnen 2 kilometer). Gevoelige bestemmingen zijn bijvoorbeeld woningen, scholen, en ziekenhuizen. Het tweede uitgangspunt is het streven om de uitstoot van geur, stof, endotoxinen (kleine stukjes bacteriën) en ammoniak van veehouderijen te verminderen.

Onderzoek
Vanuit de overheid loopt er het VGO III (Veehouderij en Gezondheid Omwonenden III) onderzoek. Uit dit onderzoek moet het verband tussen de veehouderij en de ziektes bij omwonenden duidelijker in kaart gaan brengen. Vanwege de corona crisis lopen de vervolgonderzoeken vertraging op. Eind maart 2021 laat demissionair minister Schouten weten dat de realistische inschatting is dat het totale VGO-III-onderzoek pas eind 2024 afgerond is.