Main content

Inhoud

Geen nare vangkooien in Hilversum na felle kritiek

Nieuws: 1 maart 2022
Jacht

De gemeente Hilversum heeft na felle kritiek van dierenbelangenorganisaties en vragen van politiek partijen1 besloten om kauwtjes in het centrum niet meer te vangen en daarna te doden. De bal kwam aan het rollen toen drie dierenbelangenorganisties de handen ineen sloegen, bezwaar aantekenden en de media informeerden.2 Twee weken geleden al berichtte de Gooi- en Eemlander dat de gemeente afziet van de plannen.3 Afgelopen week ontvingen Animal Rights, Fauna4Life en de Flora- en Faunabescherming het officiële besluit: de ontheffing is ingetrokken en het afschot gaat niet door.

Wij zijn ontzettend blij dat dit absurde plan van tafel is.

De organisaties

GEMEENTE PLAATST SLECHTE AFVALBAKKEN

Kauwen zouden zogezegd op de Groest in het centrum zorgen voor overlast. De gemeente wilde ze laten doden ‘in het belang van de volksgezondheid en openbare veiligheid’. Kauwen slapen in omliggende bomen en poepen daar ook. Die ontlasting wordt door passanten onder de schoenen meegenomen naar diverse winkels. Recentelijk zouden de normale afvalbakken zijn vervangen door ‘minder toegankelijke afvalbakken’, aldus de gemeente Hilversum.

Uit een inspectie van de Flora- en Faunabescherming blijkt echter - anders dan de gemeente Hilversum stelt - dat de afvalbakken niet zijn vervangen en de vogels nog steeds door een opening aan de zijkant van de afvalbak bij het afval kunnen komen. “Kauwen zijn hele intelligente vogels, met complex en sociaal gedrag. Als er geen goede afvalbakken met afsluitbare kleppen worden geplaatst, zullen de kauwen blijven komen en lost afschot niks op”, zeggen de organisaties. Bekijk de afvalbakken hier.

ONTHEFFING INGETROKKEN

Op 22 februari heeft de gemeente Hilversum een brief gestuurd naar de provincie met het verzoek om de ontheffing, die het eerst vangen en daarna doden van de kauwen mogelijk maakt, weer in te trekken. Aan dit verzoek heeft de provincie Noord-Holland gehoor gegeven. De organisaties: “Wij zijn ontzettend blij dat dit absurde plan van tafel is en zijn nog steeds bereid om mee te denken over diervriendelijke en niet-dodelijke oplossingen.”