Main content

Inhoud

Eén op de drie dieren sneuvelt in Brabants jachtseizoen

Nieuws: 5 november 2019
Jacht

Animal Rights trekt aan de bel over het grote aantal dieren dat jaarlijks in het jachtseizoen wordt doodgeschoten. Brabantse jagers doden elk jaar meer dan 150.000 dieren en één op de drie daarvan sterft enkel en alleen voor de plezierjacht.1 Jessica Smit, campagneleider Animal Rights: “De cijfers zijn schrikbarend. In enkele maanden tijd worden in Brabant alleen al tienduizenden wilde dieren gedood. Animal Rights pleit voor een volledig verbod op de plezierjacht in Nederland.”

Petitie: verbied de plezierjacht nu.

Wij vinden het misselijkmakend dat elk jaar honderdduizenden dieren moeten sterven voor het genot van een kleine groep jagers.

Jessica Smit, Animal Rights

MEESTE PLEZIERJACHT IN ZUIDELIJKE PROVINCIES

In het jachtseizoen trekt de jager er op uit om op vijf diersoorten te jagen: hazen, konijnen, houtduiven, fazanten en wilde eenden. De opening van het jachtseizoen is op 15 oktober, want vanaf dan mag er volop op alle vijf soorten worden gejaagd.1 Noord-Brabant en Zuid-Holland zijn koploper wat betreft afschot, in deze provincies worden de meeste hazen, konijnen, fazanten, houtduiven en wilde eenden gedood.

Jessica Smit: “Eén op de drie dieren die in Brabant wordt doodgeschoten, sterft in het jachtseizoen. Het leed is enorm en er is amper controle. Wij roepen Brabantse burgers op om misstanden te melden en locaties waar veel wordt gejaagd aan ons door te geven. Mail naar info@animalrights.nl.”

In 2017 zijn er Noord-Brabant in totaal 156.424 dieren doodgeschoten, waarvan 49.190 in het jachtseizoen.1

In 2018 zijn er in Noord-Brabant in totaal 157.437 dieren doodgeschoten, waarvan 51.499 in het jachtseizoen.2

OMVANG PLEZIERJACHT NU PAS ZICHTBAAR

Op 1 januari 2017 is de Wet natuurbescherming in werking getreden.1 Pas sinds de invoering van die wet, moet er aan de provinciebesturen gerapporteerd worden over de plezierjacht. Dit houdt o.a. in dat er wordt vermeld hoeveel dieren er in elke provincie zijn doodgeschoten.

Jessica Smit: “Voor 2017 hadden we geen duidelijk beeld van het aantal dieren dat sterft in het jachtseizoen. Die omvang wordt steeds beter zichtbaar. Het gaat landelijk om honderdduizenden dieren die jaarlijks worden doorzeefd met hagel.”

VERBIED DE PLEZIERJACHT

Animal Rights is een petitie gestart tegen de plezierjacht, deze is inmiddels 8.000 keer ondertekend. Jessica Smit: “Wij vinden het misselijkmakend dat elk jaar honderdduizenden dieren moeten sterven voor het genot van een kleine groep jagers en pleiten voor een einde aan de plezierjacht in Nederland.”

Teken de petitie voor een verbod.