Main content

Inhoud

Dierproeven voor welzijnsverbetering zijn louter greenwashing

Nieuws: 18 februari 2021
Dier­proeven

Volgens wetenschappers zijn gedragsexperimenten met landbouwdieren nuttig om de dieren beter te begrijpen en zo hun welzijn in de intensieve vee-industrie te verbeteren. Jen Hochmuth: "Het is een illusie dat er sprake is van dierenwelzijn in een industrie waar alle dieren uiteindelijk gedood worden. We moeten de vee-industrie afschaffen; daar hebben we geen dierproeven voor nodig."

Varkens spelen videogames in dieproeven

In een nieuwe dierproef werden de Yorkshire biggen Hamlet en Ommelette en de Panepinto microvarkens Ebony en Ivory getraind om met hun snuit een joystick te bedienen en videospelletjes te spelen. Volgens de Amerikaanse wetenschappers zijn dit soort experimenten belangrijk om biggen beter te leren begrijpen en om hun welzijn te bevorderen. 1

Jen Hochmuth: “Als je denkt dat zulke dierproeven ervoor zorgen dat er meer rekening gehouden wordt met de behoeftes van biggen, denk opnieuw! Dierenwelzijn is een illusie gevoed door greenwashing.”

Game moet verveling bij varkens en mensen tegengaan

10 jaar geleden al hebben ontwerpers en onderzoekers van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en de Wageningen Universiteit een computergame ontworpen waarmee varkens en veeboeren met elkaar kunnen spelen. Via 'Pig Chase' kunnen de veehouders met hun iPad een lichteffect op de muur van een varkensstal besturen. Daarbij is het de bedoeling om de aandacht van de nieuwsgierige varkens vast te houden. 1

Sinds 2001 zijn veehouders door de Europese regelgeving verplicht om verrijkingsmateriaal aan te bieden dat verveling, agressie en staartbijten bij varkens tegengaat. Veehouders gebruiken hiervoor verschillende materialen, maar in de praktijk blijkt dat de dieren hier snel op uitgekeken raken.

Dieren hebben rechten nodig en geen dierproeven

Varkens zijn zeer sociale dieren en worden vaak in één adem genoemd met andere intelligente dieren als mensapen en dolfijnen. Hun cognitieve vaardigheden zijn zelfs te vergelijken met die van kinderen van rond de vier jaar.

Het is dan ook bijzonder triest en ethisch onaanvaardbaar dat varkens nog steeds beschouwd worden als objecten, als productiedieren in een industrie die totaal geen mededogen kent. Bijkomende dierproeven redden geen enkel dier in de vee-industrie.

Met Animal Rights pleiten we voor een samenleving waarin dieren niet langer worden gebruikt door en voor de mens. Wij willen dat alle dieren die in het wild en in gevangenschap leven, als (staats)burgers en (rechts)personen worden erkend en grondwettelijk verankerde rechten krijgen.

Teken onze petitie voor dierenrechten in de grondwet

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer