Main content

Inhoud

Dierenorganisaties willen nertsenfokkerijen controleren op illegale uitbreidingen

Nieuws: 10 mei 2017
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren zijn al anderhalf jaar bezig om de meldingsformulieren van 200 nertsenfokkerijen in Nederland boven tafel te krijgen. De nertsenfokkers moesten voor 10 januari 2013 het aantal nertsen en kooien melden bij de overheid. Dit is een voorwaarde in de Wet Verbod Pelsdierhouderij om de nertsenfokkerij open te mogen houden tot 2024. De overheid weigert echter deze gegevens volledig openbaar te maken. Animal Rights en Bont voor Dieren zijn de tegenwerking zat en overwegen dan ook om naar de rechter te stappen.

Controle is hard nodig omdat tientallen nertsenfokkers willen uitbreiden.

Paulien Edixhoven, Animal Rights

Campagnecoördinator Paulien Edixhoven: "Aan de hand van deze gegevens kan er gecontroleerd worden of de fokkers zich houden aan de wet. Controle is hard nodig omdat tientallen nertsenfokkers willen uitbreiden. Dit is niet toegestaan, maar de overheid weigert te handhaven."

Illegale uitbreidingen

De illegale uitbreidingen zijn Animal Rights en Bont voor Dieren een doorn in het oog. "Wanneer een nertsenfokker te veel dieren houdt breekt hij de wet." aldus Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert. "Het fokken van nertsen wordt niet voor niets over een aantal jaar verboden. Overtreders gaan we juridisch aanpakken."

Animal Rights en Bont voor Dieren hebben hun advocaat de opdracht gegeven om de stap naar de rechter voor te bereiden. Hiermee willen ze de openbaarheid van de meldingsformulieren afdwingen zodat bekend wordt hoeveel nertsen gehouden mogen worden tot 2024.

In Vlaanderen is er nog geen nertsenfokverbod. Animal Rights overhandigde recentelijk nog meer dan 40.000 handtekeningen aan de Vlaamse minister Ben Weyts met de oproep om zo snel mogelijk een fokverbod in te stellen.