Main content

Inhoud

Dierenorganisaties roepen NVWA op om te handhaven op nertsenfokkerij Ubachsberg

Nieuws: 29 november 2018
Bont

In het Limburgse Ubachsberg staat een oude en vervallen nertsenfokkerij. Eerder dit jaar zaten er nertsen onder erbarmelijke omstandigheden en ernstig verwaarloosd. 1 Wat de situatie nu is, is niet duidelijk. Animal Rights en Bont voor Dieren hebben een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De dierenrechtenorganisaties willen er zeker van zijn dat de nertsenfokker, waarvan al sinds 2002 bekend is dat hij er een puinzooi van maakt, nooit meer nertsen mag houden.

Kapotte en gevaarlijke kooien

De overgangstermijn van het nertsenfokverbod in Nederland en België loopt tot 2024. Het goede nieuws is dat inmiddels een derde van de Nederlandse nertsenfokkerijen nog dit jaar haar deuren sluit. Het slechte nieuws is, dat tot 2024 nog miljoenen nertsen hun leven slijten in kleine draadstalen kooien.

Animals Rights en Bont voor Dieren zijn bang dat nertsenfokkers het welzijn van hun dieren gaan verwaarlozen en geen onderhoud meer plegen aan de fokkerijen. Ze houden de fokkerijen die openblijven tot 2024 dan ook scherp in de gaten.

We houden de nertsenfokkerijen in Nederland & België scherp in de gaten om verwaarlozing te voorkomen.

Els van Campenhout, Animal Rights

Juridische strijd

Momenteel loopt er een juridische procedure tegen de overheid om duidelijk te krijgen hoeveel nertsen er precies in Nederland zijn en waar deze zich bevinden. De overheid weigert hier openheid van zaken over te geven, waardoor het controleren van dierenwelzijn en illegale uitbreidingen onmogelijk gemaakt wordt.

De fokkerij in Ubachsberg is een voorbeeld waarbij het lijden van de dieren zo duidelijk is, dat er geen juridische procedure gevoerd hoeft te worden en er gelijk tot sluiting kan worden over gegaan.

Nertsenfokkers willen evaluatie van het verbod

De nertsenfokkers in Nederland zijn ook met procedures bezig: zij willen een evaluatie van de overgangstermijn afdwingen. Wat Bont voor Dieren en Animal Rights betreft is dit niet nodig en onacceptabel: er is bijna tien jaar overlegd en onderhandeld over het nertsenfokverbod. Indien de overgangstermijn voor fokkers niet meer rendabel is of wanneer ze het welzijn van hun dieren niet meer kunnen garanderen kunnen ze besluiten eerder te stoppen. Dat redt het leven van miljoenen nertsen die anders eindigen als modeaccessoire(s).