Main content

Inhoud

1 op de 3 nertsenfokkers stopt voor einde van het jaar

Nieuws: 20 november 2018
Bont

Volgens signalen vanuit de Nederlandse bontsector stopt 30 tot 40% van de nertsenfokkers voor het einde van het jaar met de bedrijfsvoering. 1 Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “Goed nieuws, want het spaart miljoenen nertsen in Nederland een kort en ellendig leven in draadgazen kooien.”

Video: Animal Rights filmt met een verborgen camera het vergassen van nertsen op een nertsenfokkerij in Alphen aan den Rijn.

Bontfokkerijen moeten dicht

Op dit moment zijn er nog 152 actieve nertsenfokkerijen. Met de naderende sluiting van zo’n 50 fokkerijen blijven er nog zo’n 100 over in 2019. Molenaar: “Het lijkt erop dat vele nertsenfokkerijen al sluiten voordat het verbod van kracht wordt op 1 januari 2024.”

Animal Rights en Bont voor Dieren willen dat de laatste 100 nertsenfokkerijen zo snel mogelijk dicht gaan. Samen houden de dierenorganisaties de overige nertsenfokkerijen in het oog om misstanden te signaleren en te stoppen.

Succes in België

In Vlaanderen zijn er momenteel nog 17 actieve nertsenfokkerijen die jaarlijks 300.000 nertsen fokken. Animal Rights overhandigde met succes ruim 40.000 handtekeningen aan de minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts. Campagnecoördinator Els van Campenhout: “We zijn zeer blij dat er ook in Vlaanderen een nertsenfokverbod in gaat op 1 december 2023. We blijven de nertsenfokkerijen op de voet volgen om te zorgen dat ze daadwerkelijk dichtgaan.”

Animal Rights filmt afschuwelijke omstandigheden in een Vlaamse nertsenfokkerij