Main content

Inhoud

Denk aan de wilde dieren tijdens de koude!

Nieuws: 9 februari 2021
Animal Rights

Tijdens de koudste temperaturen van het jaar kunnen wilde dieren alle hulp gebruiken. Met de aanhoudende vriestemperaturen en sneeuw is het van levensbelang dat vogels binnen de twee uur na het ontwaken al voedsel vinden. Daarnaast moeten ze de hele dag door calorierijk voedsel blijven eten, zodat hun lichaamstemperatuur op peil blijft. Tijdens de koude kunnen vogels in slechts één nacht tijd tot 10% van hun lichaamsgewicht verliezen. Het niet op tijd vinden van voedsel is dodelijk voor hongerige vogels in de winter.

Lees ook: Help de vogels in de winter!

Vogels bijvoederen

Het is belangrijk om de vogels bij te voederen en dat al vroeg in de ochtend. Sommige zangvogels gaan al bij de eerste schemer op zoek naar voedsel. Voorzie een voederhuisje of overdekte voederplank om zaden, stukjes appel, rozijnen, havervlokken, pindanoten etc. te voorzien. Vetbollen kan je op verschillende plekken in de tuin hangen. Die kan je leuk en makkelijk zelf maken met het recept van Animal Rights!

Voor elke vogel wat wils

Het beste voorzie je genoeg voederplaatsen zodat de vogels onderling niet beginnen vechten om voedsel. Dat kost hen opnieuw energie, terwijl ze hun energie nu net het hardst nodig hebben.

Sommige vogels zoeken liever voedsel op de grond, voor hen kan je voer uitstrooien. Voorzie ook hier genoeg verschillende plekken met gestrooid in de tuin, zodat alle vogels ruimte hebben om in alle rust te kunnen eten.

Mezen en boomklevers zullen sneller een voederhuis bezoeken, vinken, roodborsten en merels zullen eerder geneigd zijn om van de grond te gaan eten.

Voorzie nestkastjes

Vogels zullen in de winter sneller in een nestkastje te slapen, om zichzelf tegen de koude te beschermen. Hang verschillende nestkasten voor verschillende soorten kleine vogels op in de tuin. Als bodembedekking kan je de pluisjes uit de droogkast gebruiken om de nestkast net iets warmer te maken.

En wat met de andere wilde dieren?

Eekhoorns gaan bijvoorbeeld energiebesparend leven in de winter: Zij blijven tijdens de koudste dagen soms dagenlang in hun nest om energie te sparen. Hazen zullen zich tijdens de winter overdag azen verschansen zich in bosranden, bosjes, heggen en andere ruigtes. Egels gaan vanaf oktober-november in winterslaap en worden pas weer actief vanaf maart-april. Het zijn de vogels die onze hulp nu het hardst nodig hebben.

Help verzwakte wilde dieren

Als je een verzwakt dier vindt, neem je meteen contact op met het dichtstbijzijnde opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) en breng je het hulpbehoevende dier zo snel mogelijk naar het opvangcentrum voor medische zorgen.

De hele lijst van VOC's kan hier teruggevonden worden.