Main content

Inhoud

Denemarken stopt met ‘ruimen’ besmette nertsenfokkerijen

Nieuws: 21 juli 2020
Bont

Denemarken is 's werelds grootste nertsenfokland. Ruim 1200 nertsenfokkerijen maken jaarlijks ongeveer 19 miljoen nertsen af voor hun pels. Denemarken ‘produceert' ook nog steeds een relatief klein aantal vossen-, chinchilla- en konijnenhuiden.

Kopenhagen Fur, het grootste bont veilinghuis ter wereld, verkoopt ieder jaar de 19 miljoen Deense nertsenpelzen en nog eens 7 miljoen pelzen van elders. China is de grootste markt. De nertsenpelzen maken eenderde uit van de Deense export naar China en zijn het derde Deense ‘agrarische’ exportproduct van dierlijke herkomst, waard ongeveer € 1,1 miljard per jaar.

Ook Spanje heeft een corona besmetting op een nertsenfokkerij

Lees hier alles over nertsen & corona

Eerste besmetting

In het weekend van 13 en 14 juni ontstond het vermoeden dat er een corona besmetting aanwezig was op een nertsenfarm in Noord-Jutland. Het bedrijf kreeg meteen beperkingen opgelegd.

De nertsenfokkerij is van Peter Nielsen en ligt aan de Knivholt Markvej 13 in Frederikshavn. Zijn vrouw maakt schoon in het verzorgingstehuis Vendelbo Centrum in Sindal waar zowel bewoners als werknemers besmet bleken met corona. Nielsen, zijn vrouw en volwassen zoon testten allen positief. Het bedrijf heeft een vergunning voor 700 moederdieren en 4200 nertsen in totaal.

De Deense veterinaire en voedseladministratie (Fødevarestyrelsen) nam vervolgens samples bij 34 nertsen op het bedrijf en analyseerde deze in het Statens Serum Institut (SSI). Op 17 juni bleek dat het coronavirus in monsters van de nertsen aanwezig was.

Dit was de eerste keer dat een corona-infectie werd aangetroffen op een Deense nertsenfokkerij. De regering besloot op basis van “het voorzorgsbeginsel” de geïnfecteerde nertsenfokkerij te ruimen “om het risico van een mogelijke verspreiding van infectie te minimaliseren.” Dit gebeurde op 18 juni.

Op vrijdag 19 juni werd in het zorgcentrum in Sindal tussen Hjørring en Frederikshavn, bij nog eens zeven mensen de diagnose covid-19 gesteld. Zo zijn in totaal 14 bewoners en 29 werknemers besmet met coronavirus.

Tweede besmetting

Er werd ook een ander bedrijf onderzocht vanwege een vermoeden van corona-infectie. Ook hier was volgens de Deense pers een relatie met het zorgcentrum. Dit bedrijf, Pelsdyravler & Smed v/Morten van Jacob Jensen aan de Stenderupvej 196 in Sindal heeft een vergunning voor 1100 fokteven en ook 1100 nertsen in totaal. Bij samples van 46 nertsen kwamen er twee terug als positief. Ook de hond van de eigenaar bleek besmet te zijn. De eigenaar en zijn hond werden in quarantaine geplaatst, de nertsen afgemaakt.

Statens Serum Institut zegt: “Dit is een lokale infectieketen, omdat uit tests van SSI blijkt dat deze versie van het COVID-19-virus bepaalde mutaties gemeen heeft, die alleen bij deze nertsen en bij de zieke mensen in Sindal voorkomen. Het komt niet voor in virussen elders in Denemarken of Europa, dus het is blijkbaar geen buitenlandse infectie.”

Met ingang van 22 juni 2020 is COVID-19 in Denemarken een meldingsplichtige ziekte geworden bij dieren.

Derde besmetting

Kort daarna wordt nog een besmetting gevonden op een derde bedrijf, deze keer in de regio Zuid-Denemarken bij het gehucht Tuesbøl bij het dorp Brørup. Het gaat om Pelsdyravl V/Bent Pedersen aan de Esbjergvej 88. Alle nertsen - 500 vergunde fokteven, 2500 nertsen totaal - worden gedood.

De Deense veterinaire en voedseladministratie heeft ondertussen een aselecte screening uitgevoerd bij 10 procent van de Deense nertsenfokkers. Geen van die 125 onderzochte nertsfokkerijen was besmet met COVID-19.

Na schoonmaak en ontsmetting mogen deze fokkerijen opnieuw bevolkt worden met nertsen. Er is ook in Denemarken verzet tegen deze industrie onder publiek en politici, maar niet voldoende voor een ban.

Denemarken stopt met ‘ruimen’

De eerste week van juli besloot de Deense overheid echter wel dat met corona besmette nertsen voortaan niet meer geruimd worden. Dat heeft het landbouwministerie in Kopenhagen besloten. Ze worden vanaf dan geplaatst onder “offentligt tilsyn“, wat zich vertaalt als ‘ondertoezicht stelling’. Op basis van een nieuwe strategie wordt ingezet op een serie preventieve maatregelen, zoals de verplichting tot het gebruik van beschermende middelen op de bedrijven en het afkondigen van richtlijnen omtrent de hygiëne. In de loop van deze maand wordt daarvoor een algemene maatregel van bestuur van kracht.

“Wij zijn van mening dat we met de preventieve inspanningen infectie met COVID-19 op nertsenfokkerijen tot een minimum kunnen beperken. Met de kennis die we hebben en met de nieuwe initiatieven acht de regering het gerechtvaardigd om met COVID-19 besmette nertsen in de toekomst te laten leven,” zegt minister van Voedsel, Landbouw en Visserij Mogens Jensen.

Bronnen:

https://www.maskinbladet.dk/artikel/68587-smittede-mink-skal-fremover-ikke-aflives

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-06-19-coronasmittet-nordjysk-minkavler-staar-frem-jeg-ved-ikke-hvor-det-kommer-fra

https://www.tv2nord.dk/tv-2/coronavirus-har-spredt-sig-til-danske-mink-og-det-er-bekymrende-siger-dansk-ekspert

https://www.tv2nord.dk/tv-2/coronavirus-har-spredt-sig-til-danske-mink-og-det-er-bekymrende-siger-dansk-ekspert

https://agricultureandfood.dk/danish-agriculture-and-food/mink-and-fur#

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Aktuelt/Sider/Pressemeddelelser%202020/Covid-19-i-nordjysk-minkbesætning.aspx

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2020/smitte-hos-mink-og-mennesker

http://www.xinhuanet.com/english/2020-06/21/c_139154489.htm

https://www.ddd.dk/nyheder-og-presse/nyheder/covid-19-hos-mink-fritter-ildere-og-andre-dyr-er-nu-en-anmeldepligtig-sygdom/

Stop de verkoop van bont TEKEN NU DE PETITIE Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer