Main content

Inhoud

DEMO Janssen: Elke hond verdient een warme mand en geen kil lab

Nieuws: 16 juli 2021
Dier­proeven

Animal Rights hield woensdag samen met een 60-tal actievoerders op 2 benen en 4 poten een stil protest tegen dierproeven op honden bij Janssen Pharmaceutica in Beerse. Als statement namen we een 50-tal lege hondenmanden mee die we voor deze dag hadden geleend bij Dierenasiel Gent en Dierenbescherming Meetjesland.

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Elke hond, of het nu een proef- of huisdier is, heeft een warme mand nodig en geen kil labo. Deze harteloze dierenproeven moeten worden stopgezet.”

Voormalig proefdier bij Janssen, hondje Shenzy, heeft nog altijd last van angsten

Activiste Ines bracht haar beagle Shenzy mee, die in het verleden bij Janssen gebruikt werd als proefdier en daar vandaag nog last van ondervindt. Aan haar gedrag merk je meteen dat Shenzy een proefdier geweest is: ze heeft veel angsten en last met vertrouwen. Drukke kinderen of lawaai van verkeer kan ze ook niet verdragen.

Jen Hochmuth: “Ex-proefdieren zijn vaak getraumatiseerd. De dieren ondergaan soms herhaaldelijk pijnlijke testen die hen heel veel stress en angst bezorgen.”

Lees ook: De lijdensweg van proefhonden achter gesloten labodeuren

Janssen probeert ernst van het dierenleed te verdoezelen

Animal Rights is woedend dat Janssen zijn dodelijke experimenten op honden nu probeert te verdoezelen. In de recente dierproef die wij hebben aangekaart kregen wel 12 gezonde honden elektroden in hun schedel geplant. De elektroden waren bedoeld om onder narcose hersenschade bij de honden te creëren, om zodoende beroertes te veroorzaken.

Op het einde van het experiment werden alle honden gedood. Omdat deze dierproeven dienden voor onderzoek naar het verband tussen epilepsie en hartritmestoornissen, en niet voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn of vaccin bedoeld waren, waren ze niet eens wettelijk verplicht.

Jen Hochmuth: “Met andere woorden, Janssen had de keuze om de honden niet te doden. Er valt niets goed te praten aan een dier te doden dat wil leven. Als we geen mensen zonder hun toestemming willen gebruiken als proefobjecten, dan geldt dit universeel voor alle levende wezens.”

Groot debat over dierproeven in de Commissie Dierenwelzijn

Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe van OPEN VLD heeft een conceptnota opgesteld waarin ze oproept het “gepolariseerde debat” te overstijgen en de krachten te bundelen om zo tot nieuwe regels te komen om het aantal dierproeven te herleiden tot nul. De conceptnota van De Vroe werd ook woensdag voorgesteld in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement.

Meyrem Almaci heeft samen met twee andere parlementsleden van GROEN een voorstel van resolutie over een versnelde ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven ingediend welke ook woensdag in de Commissie voor Dierenwelzijn besproken werd.

Jen Hochmuth: “Het aantal dierproeven daalt amper in Vlaanderen. Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken. Om dit te verwezenlijken, moet de overheid nu wel gaan investeren in alternatieven en de wetgeving aanpassen."