Main content

Inhoud

BPRC blijft grote speler dierproeven ook in buitenland

Nieuws: 20 december 2021
Dier­proeven

Onze collega’s van Action for Primates hebben met afschuw kennis genomen van onderzoek in het Verenigd Koninkrijk waarbij apen opzettelijk werden besmet met tuberculose en het simiaans immunodeficiëntievirus (SIV). Onderzoekers van het BPRC waren hierbij betrokken.1 Dit moet stoppen! Daarom plant Animal Rights een grote actie in Rijswijk op Wereldproefdierendag.

Het martelexperiment

9 gezonde mannelijke primaten, allemaal ongeveer drie jaar oud, werden gebruikt in een recent experiment gebruikt. 3 daarvan werden ingeënt tegen tuberculose; de overige 6 werden gebruikt als onbehandelde "controles". 21 weken na de vaccinatie werden alle apen besmet met tuberculose doordat zij gedwongen werden bacteriën in te ademen door blootstelling via aërosolen. 16 weken later werden de drie gevaccineerde en drie van de niet-gevaccineerde individuen ook besmet met SIV, het apenaids.

Het onlangs gepubliceerde, door de EU gefinancierde onderzoek werd uitgevoerd in het VK, door onderzoekers van het BPRC in Rijskwijk. Veel van de apen ontwikkelden depressief of teruggetrokken gedrag, een abnormale ademhaling en een verlies van 20% van hun lichaamsgewicht. Sommige van de apen ontwikkelden een ernstige en verwoestende longontsteking.

Gezonde dieren worden doodziek gemaakt

3 van deze proefapen, waaronder een van de gevaccineerden, werden zo ziek dat zij nog voor het einde van het experiment werden gedood. Gezien het feit dat deze individuen gedood moesten worden, moet het lijden van de apen die ziek werden, en niet alleen van degenen die gedood werden, aanzienlijk zijn geweest.

Het gaat om gezonde apen, die eerst ziek gemaakt worden en na afloop van de dierproef afgemaakt worden alsof ze niets meer zijn dan gebruiksvoorwerpen.

De apenhel van Rijswijk moet sluiten!

Animal Rights is woedend over de meest recente experimenten in Rijswijk: apen krijgen elektrische schokken toegediend in hun kooi. Eerder bracht Animal Rights al naar buiten dat apen geïnfecteerd werden met vogelgriep.

Op zondag 24 april 2022 organiseert Animal Rights een mars in Rijkswijk op Wereldproefdierendag. We zijn het spuugzat. Dieren worden door het BPRC gereduceerd tot gebruiksvoorwerpen. Er moet een einde komen aan hun lijdensweg. Met deze mars blijven we de druk opvoeren en mee voor zorgen dat er eindelijk een einde aan komt.

Wat kan jij doen?

  • Kom naar de mars
  • Teken de petitie
  • Steun onze crowdfunding zodat we ook in 2022 volop kunnen opkomen voor dierenrechten!

Samen maken van 2022 het jaar van het proefdier!

Petitie voor sluiting van het apentestcentrum BPRC Jaarlijks worden 150 tot 200 apen gebruikt in gruwelijke dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer