Main content

Inhoud

BPRC apen krijgen elektrische schokken toegediend

Nieuws: 28 juni 2021
Dier­proeven

Animal Rights is woedend over de nieuwste gruweltesten in het apentestcentrum BPRC: twaalf penseelapen kregen elektrische schokken toegediend in hun kooi. De dierproefnemers bootsten een posttraumatische stresservaring na. Na afloop werden alle apen gedood. Animal Rights oprichter Robert Molenaar pleit voor sluiting: “Het opwekken van zoveel stress, angst en pijn bij dieren die zoveel op ons lijken is onzinnig en volstrekt onacceptabel.” 1

Gruweltesten in Rijswijk

Uit de wetenschappelijke publicatie blijkt dat de penseelapen eerst een operatie ondergaan waarbij elektroden met tandartscement worden vastgemaakt aan de borst en schedel. De apen krijgen de drugs ketamine toegediend en vervolgens elektrische schokken via de bodem van de kooi.

Molenaar: “Deze gruweltesten zijn zeer slordig uitgevoerd. Elektroden lieten los en een aap kreeg 10 keer meer ketamine binnen dan de bedoeling was. Het gepruts met proefdieren moet stoppen.”

Dr Nedim Buyukmihci, Emeritus Professor Veterinary Medicine aan de Universiteit van California reageert op het onderzoek: “Het BPRC claimt dat het lab gebruik maakt van de 3V’s (vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven) en promoot het gebruik van alternatieven waar mogelijk. Ik geloof dat deze dierproef het tegenovergestelde is van wat ze beweren.”

Brandbrief, petitie en actie

Animal Rights is een petitie gestart en heeft een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer met de oproep om het BPRC te sluiten. Woensdag 30 juni om 13:00 uur organiseert Animal Rights een protestactie voor de poort van het apentestcentrum in Rijswijk.

Molenaar: “Jaar in, jaar uit maakt het BPRC 150 tot 200 gezonde apen doodziek. Er moet nu een einde komen aan de lijdensweg van dieren.”

Animal Rights werkt samen met Action for Primates in een internationale campagne voor stopzetting van apenexperimenten.

Petitie voor sluiting van het apentestcentrum BPRC Jaarlijks worden 150 tot 200 apen gebruikt in gruwelijke dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer