Main content

Inhoud

Binnenkort geen honden meer aan de ketting in Brussel?

Nieuws: 4 november 2021
Animal Rights

Honden in Brussel mogen zich in de pootjes wrijven. Binnenkort zou het wel eens verboden kunnen zijn om honden nog aan de ketting te leggen. Een voorstel tot ordonnantie van Brussels Parlementslid Victoria Austraet zou de praktijk verbieden.

Rowena Vanroy, directeur Animal Rights: “Wij hebben erop aangedrongen het vastbinden van dieren expliciet te verbieden. Helaas zijn er toch nog heel wat mensen die een hond zien als een soort van levend alarmsysteem. Dit mag niet meer getolereerd worden.”

Wetgeving schiet tekort

Op dit moment is de wetgeving nog ambigu. Artikel 4 van de wet Dierenwelzijn zegt “Niemand mag de bewegingsvrijheid van het dier dat hij houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zodanig beperken dat het aan vermijdbare pijnen, lijden of letsels is blootgesteld. Wanneer een dier gewoonlijk of voortdurend wordt vastgemaakt of opgesloten, moet het voldoende ruimte en bewegingsvrijheid krijgen, in overeenstemming met zijn fysiologische en ethologische behoeften.”1

Vastbinden of opsluiten mag dus, maar onder voorwaarden. Ook in het geval van Fifi, een hond die een groot deel van haar leven aan de ketting sleet, bleek dat de ordediensten niets konden doen omdat aan deze laagdrempelige regels was voldaan. Ze werd vaak vastgebonden, maar ze had toegang tot voedsel en water en mocht soms wel los. Daarom dringt Animal Rights er op aan om dit in de wet te verduidelijken.

Lees ook het verhaal van Fifi.

Geen honden meer aan de ketting!

Het voorstel zou simpelweg verbieden dat honden gewoonlijk worden vastgemaakt of opgesloten. Dus niet enkel het vastbinden van honden, maar ook het langdurig opsluiten in een kennel mag dan niet meer. Nu is het wachten tot het voorstel wordt aangenomen door het Brusselse Parlement.

Wij hopen dat ook Vlaanderen nog zal volgen. In Wallonië is het permanent vastbinden van dieren reeds verboden.1 “Dit voorstel zal voor heel wat honden een groot verschil maken. Het is een mooi begin op weg naar een wereld waarin alle dieren vrij zijn,” zegt Vanroy.

Tot slot melden we nog graag dat Fifi intussen een nieuwe thuis heeft gekregen, dankzij dierenvrienden die hemel en aarde hebben bewogen om haar vrij te krijgen.