Main content

Inhoud

Animal Rights undercover in hart van de varkensindustrie

Nieuws: 7 december 2018
Slacht

Een medewerker van Animal Rights werkte in het voorjaar undercover in het hart van de varkensindustrie van Gelderland en Noord-Brabant. Op de undercoverbeelden is te zien hoe zieke en gewonde biggen aan hun lot worden overgelaten, of het uitkrijsen bij injecties en bij het onverdoofd afsnijden van hun staartjes. Volgens campagneleider Erwin Vermeulen is het de gangbare praktijk in de varkensfokkerij: “De biggen en hun moeders leven boven hun eigen uitwerpselen op een betonnen roostervloer in kale, vaak vieze hokken. Het is een ellendig en dieronterend bestaan.”

Lees hier het rapport: Animal Rights brengt schokkende beelden naar buiten uit de varkenshouderij in Nederland

Biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Undercover in Lunteren en Nuenen

De undercovermedewerker solliciteerde zonder enige werkervaring voor een baan in de varkensfokkerij. Hij kon direct aan de slag bij varkensfokkerijen in Lunteren en Nuenen. Daar moest hij in de kraamstal biggen oormerken, staarten couperen, antibiotica en vaccinaties geven en de tanden van pasgeboren biggetjes slijpen. Hij zag hoe medewerkers de biggen ruw behandelden en hardhandig teruggooiden op de betonnen vloer.

Vermeulen: “Het couperen van de staart en het slijpen van de tanden zijn standaard praktijken die als routine bij de wet verboden zijn. De biggen gillen bij deze pijnlijke handelingen terwijl de moedervarkens, gevangen tussen de stalen stangen, machteloos toekijken.”

Hartverscheurend waren de momenten dat moedervarkens uit alle macht uit de kraamkooi wilden breken om hun afgepakte biggen terug te krijgen.

Undercovermedewerker 'Tom'

Ontveld biggetje

Undercovermedewerker ‘Tom’ werd diep geraakt door een ontveld biggetje wat de volgende dag nog met dezelfde verwonding rond strompelde. “Hartverscheurend waren de momenten dat moedervarkens uit alle macht uit de kraamkooi wilden breken om hun afgepakte biggen terug te krijgen. Maar misschien nog wel vreselijker vond ik de moedervarkens die apathisch in hun kraamkooi naast hun (doodgeboren) biggen lagen.”

Mest uit biggetjes knijpen

Op de beelden is verder te zien hoe letterlijk de mest uit biggetjes wordt geknepen voor een monster en hoe zeugen rondlopen met vervormingen, uitgegroeide hoeven, tumorachtige vergroeiingen en lelijke wonden. “Varkens zijn intelligente, sociale wezens die veroordeeld zijn tot een troosteloos, ziekmakend bestaan in de vleesindustrie,” aldus Vermeulen. “Nu de feestdagen weer voor de deur staan roepen we de consument op om te stoppen met vleeseten. Dat is de enige manier om het dierenleed een halt toe te roepen.”

15 alternatieven voor varkensvlees

De Plant Power campagne van Animal Rights is in het leven geroepen om mensen te informeren over de vele heerlijke en gezonde plantaardige gerechten. Bovendien zijn deze veganistische gerechten zonder dierenleed en beter voor het milieu. We hebben 15 alternatieven voor varkensvlees op een rijtje gezet.