Main content

Inhoud

Animal Rights organiseert wake voor dieren die sterven tijdens jachtseizoen

Nieuws: 27 januari 2022
Jacht

Op zondag 27 februari, aan het eind van het jachtseizoen, organiseert Animal Rights net na zonsondergang een serene wake. Tijdens deze symbolische actie met kaarsjes herdenken we de vele slachtoffers van de jacht. Met livestreams vragen we aandacht voor alle individuen die hier het leven ontnomen werden.

Campagneleider Joffrey Legon: "Het leed en de stress die deze onschuldige dieren ondergaan is afschuwelijk. Deze levende, voelende wezens verdienen hun plaats in het landschap zonder opgejaagd en gedood te worden.

Jacht is geen vertier

Elk jaar op 15 oktober gaat het jachtseizoen van start. Dan mag er weer gejaagd worden op hazen, fazanten en vossen. Daarnaast wordt er ook nog gejaagd op reeën, edelherten en damherten, patrijzen, wilde eenden, konijnen, houtduiven en everzwijnen. Jacht is geen hobby, sport of een noodzakelijk kwaad. Jagen is het doden van individuen voor het plezier of onder het mom van faunabeheer en is nooit ethisch verantwoord. In Vlaanderen alleen al worden tijdens het jachtseizoen 800.000 dieren het leven ontnomen. Dit cijfer is gebaseerd op de zelfrapportage van jagers, het werkelijke cijfer kan nog een pak hoger liggen.

Nieuwe visie

Animal Rights pleit voor een nieuwe visie inzake fauna en flora, waarin naast soortenbehoud ook de belangen van individuele dieren worden meegenomen. Deze dieren hebben recht op hun eigen plek in deze wereld en dienen zoveel mogelijk met rust gelaten te worden. Conflicten tussen mens en dier kunnen ontstaan. Maar dierenleed veroorzaken mag nooit of te nimmer de oplossing zijn. Animal Rights wil dat we zoeken naar manieren om vreedzaam samen te leven.

Morly als ambassadeur

Een tijdje geleden publiceerde Animal Rights verschrikkelijke beelden van een jachtpartij in Aalbeke, Kortrijk. Onze hunt saboteurs stonden oog in oog met jagers die de ene haas na de andere doodschoten.

Joffrey Legon: "Dieren werden respectloos over de grond gesleept alsof het om objecten ging. Deze hazen ademden nochtans een ogenblik ervoor nog net dezelfde lucht in als de jager zelf. Weerzinwekkend!"

Ook Morly, het mankend haasje dat kon ontkomen, werd hier beschoten. "Deze plaats heeft een heftige emotionele waarde en dat is de reden waarom we juist hier deze wake organiseren. Het was een zware dag maar we zijn blij dat het verhaal van deze dieren niet verloren ging", zegt Legon. "Wij hopen dat Morly ondertussen volledig hersteld is en geniet van het leven.

De actie vindt plaats t.h.v. de Luingnestraat in Kortrijk. Voor meer informatie kan je het event op Facebook raadplegen.