Main content

Inhoud

Activisten doen oproep aan FrieslandCampina: ‘Maak zuivel vegan!’

Nieuws: 3 oktober 2019
Slacht

In de ochtend van Dierendag zullen veertig vegan activisten demonstreren op de stoep van het hoofdkantoor van FrieslandCampina in Amersfoort. 1 De demonstranten willen dat FrieslandCampina koeien vervangt met plantaardige producten om de dieren en het klimaat te sparen.

De demonstranten zullen protestborden vasthouden met de teksten ‘Make it cruelty free’ en ‘Make it vegan’ en flyers uitdelen aan medewerkers en voorbijgangers. Ook zullen er beelden vertoond worden van een koeienslachthuis. De actie is een initiatief van Even Geen Vlees en wordt gesteund door Bite Back, Animal Rights en Animal & Climate Save Nederland.

De actie vraagt aandacht voor het feit dat een koe elk jaar opnieuw een kalfje moet baren om de melkproductie op gang te brengen. Zowel de melkkoe als het kalfje worden op relatief jonge leeftijd geslacht vanwege economische overwegingen. “Deze wreedheid kan de wereld uit geholpen worden als grote zuivelconcerns investeren in technologie die het dier overbodig maakt. FrieslandCampina is het zesde grootste zuivelconcern van de wereld, dus dit bedrijf kan een groot verschil maken.” vertelt Armanda Govers, directeur van Even Geen Vlees.

Naast het dierenleed is het klimaat een belangrijke drijfveer voor de activisten. Govers geeft aan dat uit het jaarverslag van FrieslandCampina blijkt dat haar melkveestapel 11,6 megaton CO2-equivalenten per jaar uitstoot. 2 Dat is 46 procent meer dan Nederlands grootste kolencentrale. “Voor dierlijke producten geldt net zo goed als voor fossiele energie dat de nadelen ervan onevenredig groot zijn. Tachtig procent van de mondiale landbouwgrond wordt gebruikt voor veevoer, terwijl dierlijke producten nog geen twintig procent van de geconsumeerde calorieën leveren. Je stopt dus meer voedsel in de dieren dan je eruit haalt. Dat is niet vol te houden, zeker niet met een groeiende wereldbevolking.” 3 licht Govers toe.

De actiegroep demonstreerde eerder al tegen de jaarlijks terugkerende parlementaire barbecue, waarvan zij stelt dat dit ook prima plantaardig kan. 4 Het tweede protest vond plaats bij het hoofdkantoor van Albert Heijn. De demonstranten benadrukten dat het VN-klimaatrapport over landgebruik ‘echt een AH-momentje’ was en ze riepen op om de ‘vleesbonussen’ te stoppen. 5

Stichting Even Geen Vlees wil met de acties de transitie van dierlijk naar plantaardig voedsel versnellen door invloedrijke partijen in beweging te brengen. Volgens de stichting is deze voedseltransitie voor het klimaat net zo belangrijk als de energietransitie.


De actie vindt plaats van 08:00-09:00 op Stationsplein 4 in Amersfoort.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer