Main content

Inhoud

7.566 ganzen in Brabant onterecht gedood

Nieuws: 18 februari 2019
Jacht

Uit vragen van de Partij voor de Dieren blijkt dat er afgelopen zomer 7.566 ganzen onterecht zijn gedood in de provincie Brabant.1 Duizenden ganzen zijn slachtoffer geworden van een “eigenwijs” provinciebestuur. De rechter oordeelde dat populatiebeheer van ganzen met het geweer gebaseerd is op ondeugdelijke argumenten en daarom ook niet meer mogelijk. De provincie gaat niet in beroep.

Jacht is de nummer één doodsoorzaak van de gans. Het willekeurig afschieten van ganzen uit een groep zorgt voor stress, angst en verstoring van de harmonie binnen de groep.

Jessica Smit, Animal Rights

UITSPRAAK RECHTER

De Partij voor de Dieren heeft de provincie meermaals gewezen op het ondeugdelijke beleid, maar alleen de rechter kon de provincie tot inkeer laten komen. In december 2018 oordeelde de rechtbank West-Brabant-Zeeland dat “populatiebeheer” met het geweer niet leidt tot een afname van het aantal ganzen en ook niet tot een afname van de door deze dieren veroorzaakte schade. De procedure was aangespannen door De Faunabescherming. Uit vragen die de Partij voor de Dieren Noord-Brabant heeft gesteld blijkt nu dat 7.566 een zinloze dood zijn gestorven.

HAGEL IN HET LIJF

Zo'n 25 tot 40% van de ganzen in Nederland vliegt rond met hagel in het lijf. Een schot hagel is extreem stressvol en pijnlijk. Zo worden ze bijvoorbeeld geraakt in hun vleugel en kunnen ze niet meer verder vliegen.1 Jessica Smit, Animal Rights: “Jacht is de nummer één doodsoorzaak van de gans. Het willekeurig afschieten van ganzen uit een groep zorgt voor stress, angst en verstoring van de harmonie binnen de groep.”

GANZENSLACHTINGEN DOOR PROVINCIEBESTUREN

De provinciebesturen in Nederland geven toestemmingen (ontheffingen) aan jagers om per jaar vele tienduizenden beschermde ganzen af te schieten of te vergassen. Provinciaal of nationaal afschotbeleid werkt helemaal niet: als in ons land ganzen worden afgeschoten, trekken er minder naar de broedgebieden. Daar hebben ze dan minder concurrentie, dus hebben ze de beste plekken met het meeste voedsel voor het uitzoeken. Met een beter broedresultaat als gevolg.1

STOP DE GANZENMOORD

Nederland is niet alleen een aantrekkelijk land voor mensen, maar ook voor dieren. Zij zijn zich niet bewust van onze regels en wetten. Maar ze ondervinden wel de consequenties van een overtreding. Animal Rights pleit voor een andere inrichting van het landschap als duurzame en diervriendelijke oplossing. Met behulp van de juiste landinrichting, in combinatie met alternatieve methoden, kan het gedrag van ganzen worden gestuurd en daarmee overlast worden voorkomen.

Stop jacht met levende lokdieren Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer