Main content

Inhoud

22.000 stalbrand slachtoffers en geen onderzoek?

Nieuws: 17 juni 2020
Slacht

Een felle brand verwoestte in nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 juni vier met elkaar verbonden stallen van een pluimveebedrijf aan de Donkervoorterweg in Barneveld. De brand ontstond rond 03.15 uur. Bij aankomst van de brandweer stonden meerdere schuren al volledig in brand. Volgens de brandweer zijn de vier stallen volledig in rook opgegaan, en kon alleen het eierlokaal voor de stallen behouden blijven.

De dood van tienduizenden dieren is blijkbaar op zichzelf geen reden tot onderzoek. Animal Rights vindt dit absurd en respectloos naar de dieren toe.

Bliksem?

Mogelijk was blikseminslag in de warmtewisselaar de oorzaak van de brand. Er waren verscheidene blikseminslagen in de omgeving van Barneveld en Voorthuizen, waarschijnlijk veroorzaakt door een klein losgeslagen onweersgebied dat vooraf ging aan het grote buienfront dat die nacht over het land trok.

Geen onderzoek?

Een woordvoerder van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden laat aan ‘Boerderij’ weten dat de brandweer daarom geen reden ziet om nader onderzoek te doen naar de brand(en). 1 Dat wordt alleen gedaan als hier aanleiding toe is omdat de situatie vragen oproept of omdat er twijfels zijn, verklaart de woordvoerder.

De dood van tienduizenden dieren is blijkbaar op zichzelf geen reden tot onderzoek. Animal Rights vindt dit absurd en respectloos naar de dieren toe.

De woordvoerder laat tevens weten dat ook vanwege de coronamaatregelen de regio iets terughoudender is met onderzoeken. Wel kan het zijn dat de verzekeraar dit nog laat doen.

Ook een ‘3-sterren hen’ wil niet sterven, zeker niet in een stalbrand. Als je dierenleed zo veel mogelijk wil voorkomen, ga je niet voor ‘sterren’, maar voor plantaardige voeding en dierenrechten verankerd in de grondwet!

Geen slachtoffer aantallen

Volgens de brandweer zaten er in de afgebrande stallen ‘enkele duizenden’ kippen en kwamen de meeste van hen in de stallen bij de brand om. Slechts een paar honderd kippen zouden de brand hebben overleefd. Opnieuw worden er geen slachtoffer aantallen genoemd.

Bentelo

Het zelfde was het geval bij een stalbrand in Bentelo op 21 februari. Alle kippen in de getroffen schuur van 110x25 meter kwamen om het leven, maar het precieze aantal slachtoffers werd echter niet bekend gemaakt. Daarom vroeg Animal Rights de vergunningen voor het bedrijf op. Deze veehouderij had sinds 2006 een vergunning voor 44.960 legkippen. In 2014 is een verzoek ingediend, dat in 2016 werd gehonoreerd, om een aantal veranderingen door te voeren. De bezetting van de getroffen stal (5) zou daarbij verminderen van 44.960 scharrellegkippen naar 38.000 individuen. Of die wijzing is doorgevoerd is onbekend. Het aantal slachtoffers van de brand in Bentelo ligt dus, kunnen we aannemen, tussen de 38.000 en 45.000.

22.000 slachtoffers?

Het getroffen bedrijf in Barneveld lag aan Donkervoorterweg; naar Animal Rights vermoedt op nummer 11. Dit bedrijf staat geregistreerd onder de naam V.O.F. Beek Kippen. Volgens de website van ‘vallei boert bewust’ gaat het om “een pluimveebedrijf met 22.000 leghennen in een volièrestal.” 1

3-sterren BLK

De stal had het ‘beter leven’ keurmerk met drie sterren. Drie sterren van het BLK is eigenlijk voorbehouden aan biologische houderij, maar eerder werd ook een uitzondering gemaakt voor de Rondeel-stal(len) en Kipster. 1 2

Ook een ‘3-sterren hen’ wil niet sterven, zeker niet in een stalbrand. Als je dierenleed zo veel mogelijk wil voorkomen, ga je niet voor ‘sterren’, maar voor plantaardige voeding en dierenrechten verankerd in de grondwet!

Het aantal bekende stalbrand slachtoffers nadert halverwege het jaar 2020 al de 100.000.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer