Main content

Inhoud

200 kalfjes dood door stalbrand Streefkerk

Nieuws: 15 juni 2022
Slacht

In de nacht van woensdag 15 juni zijn er 200 kalfjes om het leven gekomen door een stalbrand in het Zuid-Hollandse Streefkerk. De dieren stonden in boxen en konden met geen mogelijkheid ontsnappen.

Een afschuwelijke dood voor 200 individuen

De brand brak rond 04.00 uit in een van de vier grote stallen in Streefkerk, in de Alblasserwaard. De brandweer wist te voorkomen dat de brand oversloeg naar de andere drie stallen, waar ook nog eens 1000 kalveren stonden. De dieren in de andere stallen bleven ongedeerd. De oorzaak van de brand is onbekend.1

De brand betekent een tweede ramp in drie jaar tijd voor de dieren die worden gehouden door de familie Slingerland uit de Alblasserwaard. De dochter van de familie was 'eigenaar' van de kalveren die vannacht zijn omgekomen. De zoon van dezelfde familie was 'eigenaar' van 1500 varkens die in augustus 2019 omkwamen bij een grote stalbrand, iets verderop aan dezelfde weg in Streefkerk.

Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: "Stalbranden zijn een van de gruwelijkste gevolgen van de intensieve (pluim)veehouderij. Vannacht zijn 200 voelende individuen een afschuwelijke dood gestorven. Er wordt in de berichtgeving met geen woord gerept over de kalfjes, alleen over de ondernemersfamilie. Terwijl de dieren natuurlijk de echte slachtoffers zijn."

Stalbranden zijn schering en inslag in Nederland

In mei van dit jaar was het totale aantal dieren dat in 2022 is omgekomen bij stalbranden vertienvoudigd ten opzichte van vorig jaar. Toen stierven er 25.000 kippen een gruwelijke dood in Varsen.

Boeren lieten vorig jaar bij monde van koepelorganisatie LTO weten dat brandveiligheid in de stallen voor hen geen prioriteit had, dat werd namelijk "niet sexy" bevonden. Animal Rights vindt het ronduit schandalig dat er in deze termen over het leven en lijden van tienduizenden dieren wordt gesproken. Krijger: "Ondernemers in de veehouderij willen ons doen geloven dat zij van hun dieren 'houden'. De nonchalance ten aanzien van hun veiligheid en welzijn spreekt echter boekdelen."

Er is maar één duurzame oplossing voor een einde aan stalbranden, vogelgriep, misstanden in slachterijen en het stikstofprobleem: het beëindigen van de intensieve (pluim)veehouderij.