Main content

Inhoud

100 demonstranten eisen sluiting slachthuis Tielt

Nieuws: 31 maart 2022
Slacht

Animal Rights voerde afgelopen weekend actie naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de undercoverreportage van het horrorslachthuis van Tielt. Samen met GAIA, Bite Back en Rose’s Law: Animal Bill of Rights - Belgium eisten zo’n 100 actievoerders de sluiting bij de poorten van horrorslachthuis Tielt.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Uit nieuwe inspectierapporten blijkt dat in slachthuis Tielt opnieuw dieren mishandeld werden tussen oktober en december van 2021. Wij zullen samen met GAIA een nieuwe strafklacht indienen. Wij eisen strenge straffen en de definitieve sluiting.”

Lees ook: Varkens nog steeds mishandeld in horrorslachthuis Tielt

Witte rozen

Twee uur lang voerde Animal Rights actie bij de poorten van slachthuis Tielt. De beelden werden opnieuw getoond via vier TV-schermen die werden vastgehouden door actievoerders met varkensmaskers.
Animal Rights, GAIA en Bite Back verzorgden speeches om het belang van de actie te benadrukken. “De gruwelen bij slachthuis Tielt gaan gewoon door en zullen blijven doorgaan zo lang dit slachthuis open is”, zei Van Campenhout tijdens het speechmoment.

De actievoerders legden witte rozen neer om de miljoenen slachtoffers te herdenken die hier de afgelopen vijf jaar een akelige dood gestorven zijn.

De undercoverbeelden

In 2017 bracht Animal Rights vreselijke undercoverbeelden naar buiten van hoe varkens mishandeld werden bij slachthuis Tielt. De dieren werden frequent geschopt en geslagen door transporteurs en medewerkers bij aankomst. Kreupele varkens werden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Een varken dat niet in staat was te lopen werd met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. Daarbovenop zagen we hoe varkens bij bewustzijn gekeeld werden en hoe een varken levend in het broeibad terecht kwam en verdronk in het hete water.

Een week voorafgaand aan de demonstratie toonde Animal Rights de undercoverbeelden op groot scherm in West-Vlaanderen. Daarbij riep de organisatie op om mee te demonstreren op 26 maart voor de poorten van het slachthuis.

Mishandelingen gaan gewoon door

Animal Rights heeft inspectierapporten van de Dienst Dierenwelzijn ontvangen waaruit blijkt dat recente mishandelingen plaatsvonden tussen oktober en december van 2021: varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel, er waren problemen met verdovingsmateriaal dat niet werkte zodat de dieren pas werden bijverdoofd aan de bloedcarrousel.


Honderdduizenden varkens illegaal geslacht

Niet alleen aan dierenmishandeling maakt het slachthuis zich schuldig. Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.

Nieuwe strafklacht

Animal Rights en GAIA zullen naar aanleiding van de nieuwe mishandelingen opnieuw een klacht met burgerlijke partijstelling indienen via advocaat Anthony Godfroid. Het is de tweede keer dat de organisaties een klacht indienen. In 2017 deden ze dat nadat de gruwelijke Animal Rights undercoverbeelden toonden hoe varkens gruwelijke mishandelingen moesten ondergaan in slachthuis Tielt. Het slachthuis en de CEO werden in 2019 veroordeeld voor dierenmishandeling in de correctionele rechtbank.