Main content

Inhoud

Honderduizenden varkens illegaal geslacht in Tielt

Nieuws: 22 maart 2022
Slacht

Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Slachthuis Tielt is zonder nieuwe vergunning en dus illegaal met hun uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is na alles wat hier al gebeurd is. Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de onmiddellijke sluiting.”

Lees ook: Kom op 26 maart demonstreren in Tielt!

Lees ook: Varkens nog steeds mishandeld in slachthuis Tielt

Anonieme tip

Animal Rights contacteerde het FAVV nadat een anonieme tip binnenkwam. De tipgever liet weten dat slachthuis Tielt al begonnen was met de uitbreiding van hun slachtactiviteiten door meer dieren te slachten dan toegelaten is in de huidige milieuvergunning. Animal Rights contacteerde daarop het FAVV. Volgens de aangeleverde cijfers van het FAVV heeft slachthuis Tielt in 2021 maar liefst 1.737.629 dieren geslacht, terwijl de huidige milieuvergunning geldt voor een maximaal aantal van 1.500.000 dieren per jaar.

Dieren nog steeds mishandeld

Slachthuis Tielt maakt zich niet alleen schuldig aan illegaal slachten van dieren, maar ook opnieuw aan dierenmishandeling. Dat blijkt uit inspectierapporten die Animal Rights heeft opgevraagd bij de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn.

De rapporten bewijzen dat recente mishandelingen plaatsvonden tussen oktober en december van 2021: varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel, er waren problemen met verdovingsmateriaal dat niet werkte zodat de dieren pas werden verdoofd aan de bloedcarrousel.

Rechtszaak: schuldig verklaard voor dierenmishandeling

Animal Rights begon in 2017 samen met GAIA een rechtszaak tegen het horrorslachthuis naar aanleiding van de gruwelijke undercoverbeelden die Animal Rights maakte in het slachthuis. In 2019 werden het slachthuis én de CEO in de correctionele rechtbank veroordeeld. Ze werden schuldig bevonden aan dierenmishandeling en moesten van de rechter maximale boetes betalen.

Klacht en protestactie

Animal Rights bekijkt momenteel met haar advocaat welke juridische stappen zij zullen ondernemen tegen slachthuis Tielt voor het illegaal slachten en mishandelen van varkens. Op zaterdag 26 maart zal Animal Rights samen met GAIA, Bite Back en Rose's Law: Animal Bill Of Rights Belgium van 10 tot 12 uur actie voeren voor de poorten van slachthuis Tielt om de miljoenen slachtoffers te herdenken die er sinds 2017 gestorven zijn. Daarnaast blijft Animal Rights de sluiting van het slachthuis eisen.