Main content

Inhoud

Wegwerphonden in Brussel

Blog: 6 mei 2016
Dier­proeven

Al ruim dertig jaar worden aan de ULB (Université libre de Bruxelles) honden gebruikt voor long- en hartonderzoek. De geschiedenis van de hondenexperimenten staat beschreven in de wetenschappelijke publicaties van de ULB. Keer op keer werden operaties uitgevoerd om vitale lichaamsfuncties van proefhonden te beschadigen en te bestuderen. Honderden levens werden opgeëist om de wetenschappelijke nieuwsgierigheid van de onderzoekers te bevredigen. Opensnijden, experimenteren, afmaken en wegwerpen. Jaar na jaar, proef na proef, opnieuw en opnieuw. Voor de komende jaren kregen de Brusselse onderzoekers toestemming om tientallen nieuwe proefhonden te gebruiken.

Als aanvulling op de hondenexperimenten worden ook varkentjes ingezet voor het long- en hartonderzoek van ULB. Bij biggen van amper achttien dagen oud worden operaties uitgevoerd om hun piepjonge harten te verzwakken. De biggen groeien in zes maanden tijd op tot jongvolwassen varkens met ernstige hartproblemen. Vervolgens worden ook zij afgemaakt en weggeworpen.

Propagandamachine

In de Waalse krant Avenir beroept ULB zich op 'strenge wetgeving en controles' om de lezer ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt voor de proefdieren.1 Ons informatieverzoek bij de bevoegde overheidsdienst wees uit dat het proefdiercentrum van ULB in de periode 2009 tot heden één maal gecontroleerd werd, om precies te zijn op 23 september 2015. De dienst weigerde de resultaten van de inspectie voor te leggen. ‘De waarnemingen zijn momenteel nog niet geanalyseerd’, zo kregen we te horen.

'Dierproeven worden uitgevoerd met het grootste respect en de beste zorg voor het welzijn van het proefdier.' Met dit soort holle propaganda voeren dierproefnemers hun zaak in de media om het door hen veroorzaakte dierenleed verkocht te krijgen aan het publiek. Het is mij een raadsel hoe onderzoekers het zouden kunnen klaarspelen om levende, voelende wezens ‘respectvol en zorgzaam’ ziek te maken en dood te spuiten. Nog een groter raadsel is dat politici en journalisten de PR-nonsens van de dierproeflobby kritiekloos blijven overnemen.

Onderbouwde kritiek

Toch weerklinken vanuit wetenschappelijke kringen ook andere stemmen. Heel wat wetenschappers waarschuwen voor de gevaarlijke tekortkomingen van dierproeven. Zo ook dr. André Menache,1 directeur van Antidote Europe, een vereniging van wetenschappers die hun kennis en krachten bundelen om dierproeven te stoppen en te vervangen door ethisch verantwoord onderzoek. Alternatieve methoden die niet alleen dieren sparen, maar bovendien resultaten opleveren die betrouwbaar en relevant zijn voor de menselijke geneeskunde.

De fysiologische verschillen tussen mens en dier zijn dermate groot dat de resultaten amper te vertalen zijn naar de menselijke situatie,’ legde Dr. Menache uit tijdens een recente conferentie aan de ULB. Hij werd uitgenodigd als gastspreker door kritische studenten die ook de andere kant van het dierproevenverhaal wilden horen.

De argumenten waarmee Dr. Menache het failliet van dierproeven en de winstpunten van alternatieve methoden aantoont, zijn stuk voor stuk onderbouwd met wetenschappelijke feiten. De lezing van dr. Menache kon dan ook rekenen op veel bijval van de studenten. Voor de jonge generatie zijn dieren niet langer wegwerpdingen waar wetenschappers hun nieuwsgierigheid op mogen botvieren. Een frisse ethische wind waait aan de Brusselse universiteit. Het is nog een kwestie van tijd voor het protest doordringt tot in de afgelegen lokalen waar de proefdieren gevangen worden gehouden. 'VERVANG DIERPROEVEN, ULB!’ De nieuwe generatie studenten brengt hoop voor de honden, biggen en andere proefdieren van de universiteit.

Nadine Lucas
Voorzitter Animal Rights