Main content

Inhoud

Vlaamse pelskwekers blijven doorgaan

Nieuws: 14 april 2021
Bont

De stopzetvergoeding voor pelskwekers is deze maand met 10% afgenomen. 11 van de 16 overgebleven pelskwekers kozen er het afgelopen jaar voor de deuren te sluiten. Maar een aantal blijft volharden.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Enkele van de nertsenhouders willen koste wat het kost verder doen tot de laatste snik, ongeacht de risico’s voor henzelf, de dieren en de wereld rondom hen.”

Schadevergoeding

Hoeveel de schadevergoeding precies bedraagt, is onbekend. Dit wordt bepaald door de Landcommissie op basis van de waarde van het betrokken bedrijf en of de activiteiten worden stopgezet of geconverteerd naar een ander type landbouwbedrijf.1

Vorige week keurde de EU nog een Deense steunmaatregel van 1,74 miljard goed om de Deense nertsenboeren te compenseren voor hun verliezen. Dankzij de gigantische bedragen die overheden uitgeven, wordt dit soort barbaarse industrieën in stand gehouden.2

Animal Rights hoopt alvast dat de Vlaamse nertsenfokkers helemaal stoppen en niet converteren naar een ander soort landbouw met dieren. Zo raken we van de regen in de drup. De enige aanvaardbare conversie is die naar de teelt van gewassen.

Lees ook: Loslopende nertsen gefilmd in Vlaanderen.

Coronahaard

Intussen wordt er nog overal ter wereld corona vastgesteld bij nertsen. Bijvoorbeeld in Letland of Italië waar waarschijnlijk opnieuw 2000 nertsen zullen worden afgemaakt op een bedrijf in Villa del Conte. Of ook nog Spanje waar in maart sprake was van COVID-19 bij twee in het wild levende Amerikaanse nertsen. Een uitbraak van COVID-19 bij nertsen is ook bij ons een reëel scenario.

“Ben Weyts pakt wel uit voor het welzijn van de nertsen, maar tegelijkertijd durft hij geen korte metten maken met die paar nertsenfokkers die er nog over zijn. Het is tijd om nu te stoppen met nertsen fokken en alle invoer van bont te verbieden,” besluit Vanroy.

Teken zeker ook onze petitie: Weg met bont in België!

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer