Main content

Inhoud

Vlaamse pelskwekers blijven doorgaan

Nieuws: 14 mei 2021
Bont

Update 14/05: Nog meer pelskwekers van plan te stoppen

De stopzetting van de pelskwekerij is in Vlaanderen een tergend trage afvalrace. Waar in Nederland de regering vorig jaar besliste dat de pelshouderij vrijwel per direct beëindigd werd, wordt deze industrie in België uitgefaseerd. Begin dit jaar waren er nog vijf pelsenhouders over, intussen hebben nog twee bedrijven aangegeven dat ze van plan zijn te stoppen. Ze maken dus gebruik van de stopzettingsvergoeding die Ben Weyts hen heeft beloofd.1

Dit wil nog niet zeggen dat deze bedrijven nu stoppen. Wanneer zij de vergoeding aanvragen, moeten zij pas op 31 december effectief gestopt zijn. Dit jaar kunnen zij dus zoals altijd doorgaan met nertsenpups fokken in het voorjaar en vergassen in het najaar. Op twee bedrijven gaat het al gauw om een paar duizend nertsen.

Ben Weyts geeft tussen de regels door aan dat er niet zal worden gecontroleerd of de nertsenhouders effectief gestopt zijn. Ze moeten wel bewijsstukken indienen alvorens ze de stopzettingsvergoeding krijgen. Dit is volgens Animal Rights ruimschoots onvoldoende. Wij zullen dan ook niet nalaten zelf te onderzoeken hoe de toestand er op de bedrijven voorstaat. Vorig jaar nog trof Animal Rights op een nertsenfokkerij in Nederland poolvossen aan, terwijl dit al sinds 2008 verboden was.


De stopzetvergoeding voor pelskwekers is deze maand met 10% afgenomen. 11 van de 16 overgebleven pelskwekers kozen er het afgelopen jaar voor de deuren te sluiten. Maar een aantal blijft volharden.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Enkele van de nertsenhouders willen koste wat het kost verder doen tot de laatste snik, ongeacht de risico’s voor henzelf, de dieren en de wereld rondom hen.”

Schadevergoeding

Hoeveel de schadevergoeding precies bedraagt, is onbekend. Dit wordt bepaald door de Landcommissie op basis van de waarde van het betrokken bedrijf en of de activiteiten worden stopgezet of geconverteerd naar een ander type landbouwbedrijf.1

Vorige week keurde de EU nog een Deense steunmaatregel van 1,74 miljard goed om de Deense nertsenboeren te compenseren voor hun verliezen. Dankzij de gigantische bedragen die overheden uitgeven, wordt dit soort barbaarse industrieën in stand gehouden.2

Animal Rights hoopt alvast dat de Vlaamse nertsenfokkers helemaal stoppen en niet converteren naar een ander soort landbouw met dieren. Zo raken we van de regen in de drup. De enige aanvaardbare conversie is die naar de teelt van gewassen.

Lees ook: Loslopende nertsen gefilmd in Vlaanderen.

Coronahaard

Intussen wordt er nog overal ter wereld corona vastgesteld bij nertsen. Bijvoorbeeld in Letland of Italië waar waarschijnlijk opnieuw 2000 nertsen zullen worden afgemaakt op een bedrijf in Villa del Conte. Of ook nog Spanje waar in maart sprake was van COVID-19 bij twee in het wild levende Amerikaanse nertsen. Een uitbraak van COVID-19 bij nertsen is ook bij ons een reëel scenario.

“Ben Weyts pakt wel uit voor het welzijn van de nertsen, maar tegelijkertijd durft hij geen korte metten maken met die paar nertsenfokkers die er nog over zijn. Het is tijd om nu te stoppen met nertsen fokken en alle invoer van bont te verbieden,” besluit Vanroy.

Teken zeker ook onze petitie: Weg met bont in België!

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer