Main content

Inhoud

Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri zijn gedood

Nieuws: 1 maart 2019
Dier­proeven

Ondanks alle massale protesten van de voorbije anderhalve maand, werden de zes labradors gisteren afgemaakt in het proefdiercentrum van de Universiteit van Göteborg. De honden waren ingezet in een gruwelijk en overbodig onderzoek naar tandimplantaten. Jen Hochmuth van Animal Rights betreurt dit ten zeerste: “We rouwen om Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus en Zuri die beroofd zijn van hun leven.”

MAATSCHAPPELIJKE BETROKKENHEID

Na de onthulling over het hondenexperiment door de Zweedse dierenrechtenorganisatie Djurrättsalliansen hadden meer dan 85.000 mensen de petitie getekend voor de vrijlating van de labradors. De honden hadden al heel wat te stellen: 80% van de tanden waren getrokken en zij moesten meerdere zware operaties ondergaan. De reddingsactie mocht helaas niet baten.

Robert Molenaar van Animal Rights: “Met welk recht laten we andere individuen opzettelijk lijden in dierproeven en behandelen we dieren alsof ze waardeloze gebruiksvoorwerpen zijn?”

Voor de katten Grollan en Bullen was er wel goed nieuws: Ze komen vrij en worden herplaatst bij liefdevolle mensen.

“We zien telkens weer hetzelfde probleem terugkeren. Wetenschappers die uit gemakzucht vasthouden aan de dierproef als “gouden standaard” ongeacht het bestaan van alternatieven die wel vooruitgang boeken zonder dierenleed.”

Jen Hochmuth, Animal Rights

DIERPROEVEN WAREN ONNODIG

Dit soort experimenten met honden is al sinds de jaren 90 aan de Universiteit van Göteborg gaande en ondertussen zijn er minstens 200 honden gebruikt en gedood.1 De Universiteit van Göteborg heeft dan ook elke poging tot een dialoog geweigerd en wou niet deel nemen aan een publiekelijk en wetenschappelijk debat over het experiment.2

Animal Rights heeft ook eerder aangetoond dat de relevantie van zulke dierproeven twijfelachtig is en dat er een veilig alternatief voor het ontwikkelen en testen van tandheelkundige implantaten bij mensen bestaat. Jen Hochmuth: “We zien telkens weer hetzelfde probleem terugkeren. Wetenschappers die uit gemakzucht vasthouden aan de dierproef als “gouden standaard” ongeacht het bestaan van alternatieven die wel vooruitgang boeken zonder dierenleed.”

EEN TOEKOMST ZONDER DIERPROEVEN

Het controversiële hondenexperiment heeft er toe geleid dat het gebruik van proefdieren opnieuw onder de aandacht kwam. Nu moeten we ervoor zorgen dat deze experimenten nooit meer mogen gebeuren.

Samen vechten we voor een andere wereld - een wereld waarin dieren niet als experimentele objecten worden gezien. Deze verandering is hier en nu aan de gang. Het voorbeeld van het Nederlands labo Triskelion bewijst dat het anders kan. Na jarenlang proefdierengebruik richt Triskelion nu de pijlen op een zelf ontwikkeld alternatief, volledig vrij van dierenleed.

De toekomst is zonder dierproeven.