Main content

Inhoud

Universiteit Antwerpen kiest voor kankeronderzoek zonder proefdieren

Nieuws: 10 december 2020
Dier­proeven

Met de plaatsing van twee zuurstofregulerende laboratoriumkasten kunnen de onderzoekers van UAntwerpen voortaan nauwkeuriger tumoren onderzoeken en dit zonder proefdieren. Jen Hochmuth van Animal Rights juicht deze ontwikkeling toe: “Het wordt tijd dat we volledig stoppen met dierproeven en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek.”

De toekomst van kankeronderzoek

Tumoren worden gekenmerkt door een tekort aan zuurstof door hun snelle groei en gebrekkige doorbloeding. Dit zuurstoftekort speelt sterk in het voordeel van de kankercellen, die in tegenstelling tot normale cellen kunnen blijven delen met zeer weinig zuurstof. Het Centrum voor Oncologisch Onderzoek (CORE) van de Universiteit Antwerpen heeft recent twee zuurstofregulerende laboratoriumkasten laten installeren, uniek in ons land.1

CORE beschikt over twee kasten, waardoor tegelijk de invloed van verschillende zuurstofniveaus op de ontwikkeling van kanker kan bestudeerd worden. De investering maakt hoogtechnologisch baanbrekend onderzoek in verschillende kankertypes mogelijk, zonder daarvoor proefdieren te moeten inzetten. In de toekomst zullen onderzoeksresultaten vanuit een petrischaal met meer succes en sneller vertaald kunnen worden naar patiënten. Op die manier schakelt het kankeronderzoek een versnelling hoger.

Het wordt tijd dat we volledig stoppen met dierproeven en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Met de juiste vraag heb je geen proefdier nodig

Dr. Richard Klausner, voormalig directeur van het nationale kankerinstituut in de VS zei ooit: “De geschiedenis van het kankeronderzoek is de geschiedenis van het genezen van kanker in de muis. We hebben decennialang muizen van kanker genezen en het werkte gewoonweg niet bij de mens.”

Meer een meer wetenschappers realiseren zich nu dat dierproeven geen geschikte methode zijn voor het testen van medicijnen omdat de menselijke biologie verschilt van andere diersoorten. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waarmee in één keer grote aantallen medicijnen kunnen worden getest voor de mogelijke genezing van uitgezaaide kanker in het bot. Deze methode is gebaseerd op kweekmodellen met menselijke botcellen en volledig proefdiervrij.

Voor toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth is het vervangen van dierproeven door alternatieven met een directe toepassing op de mens ook betere wetenschap. “Slechts 1 op de 10 kandidaat-geneesmiddelen die veelbelovende resultaten behalen in het proefdieren leveren hetzelfde op bij de mens. Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken”, vertelt Hochmuth.

Lees ook: Kanker bestrijden zonder dierproeven: beter voor dier en mens