Main content

Inhoud

Tekort aan verdovingsmiddel CO₂ in slachthuizen

Nieuws: 14 september 2022
Slacht

Door de hoge gasprijzen blijft de productie van kunstmest achter en wordt het restproduct CO₂ moeilijk leverbaar. Dit heeft directe gevolgen voor het slachtproces, voornamelijk in de 'varkensindustrie', waarin CO₂ wordt gebruikt als verdovingsmiddel. Animal Rights roept op tot het stoppen van het fokken en slachten van varkens.

Gevolgen CO2-tekort

Bij de winning van kunstmest blijft een zuivere vorm van CO₂ over. Daar maakt de bio-industrie op twee manieren gebruik van. Ten eerste worden dieren, met name varkens, met CO₂ verdoofd voordat ze geslacht worden. Dat is wettelijk verplicht. Ten tweede wordt CO₂ gebruikt voor de koeling van vleesproducten in het slachthuis, tijdens transport en in de supermarkt.1 Dit betekent dat het hele slachtproces 'in gevaar' is. Een uitgelezen moment om de slacht te stoppen, vindt Animal Rights.

Campagnecoördinator Anna Krijger: "De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) vraagt overheden om 'in te grijpen', oftewel om financiële ondersteuning. En dat terwijl er honderdduizenden gezinnen hun energierekening nu al niet meer kunnen betalen. Die mensen zouden nu moeten worden geholpen. Het is schandalig dat een overbodige industrie, die ook nog eens zo veel leed veroorzaakt, nu bij de overheid wil aankloppen."

Ook in de landen om ons heen is er een tekort aan CO₂, bijvoorbeeld in België.

Een gruwelijke dood

Varkens sterven een gruwelijke dood in het slachthuis: bedwelming of verdoving doet daar niets aan af. Sterker nog: de CO₂-methode zelf is afschuwelijk: het gas is zuur en geeft ademnood. De dieren stikken en staan letterlijk doodsangsten uit. Opvallend genoeg is er al in 1978 in Nederland onderzoek gedaan naar het bedwelmen van slachtvarkens met hoge concentraties CO₂. Het onderzoek toonde aan dat de bedwelming met CO₂ gepaard gaat met extreme stress, pijn en ademnood voor het varken. De methode is tijdelijk verboden geweest, maar later, vanwege EU-wetgeving, weer ingevoerd.1

Kies plantaardig

'Humaan slachten' bestaat niet, of het nu met of zonder CO₂-verdoving is. Dieren willen leven, net als wij, en het ontnemen van hun leven voor menselijk genot of gemak is verwerpelijk. Kies daarom plantaardig.