Main content

Inhoud

Al vele honderden muizen en ratten gered van de dood

Nieuws: 10 december 2021
Dier­proeven

Sinds oktober 2019 heeft Animal Rights in samenwerking met de Universiteit Utrecht, het UMC Utrecht en opvangcentrum Het Knagertje al meer dan duizend muizen en ratten herplaatst en zo van een zekere dood gered. Deze muizen en ratten zijn de ambassadeurs die ons vertellen dat we moeten streven naar dierproefvrij onderzoek.

Ook adoptant worden? Onderaan dit artikel vind je meer informatie.

Als we de kooi hebben verschoond is het altijd leuk om te zien hoe ze weer druk in de weer zijn om alles opnieuw te ontdekken en soms zelfs herinrichten. Ze zijn zo ontzettend slim!

Adoptant

Tweede kans voor proefdieren

Voor herplaatsing van grotere ex-proefdieren, zoals honden en katten, wordt vaak veel moeite gedaan, maar dit gebeurt veel minder voor kleine proefdieren. De Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht werken samen met dierenbelangenorganisaties, zoals Animal Rights, aan herplaatsing van kleine proefdieren, zoals muizen en ratten.

Lees ook: Een tweede leven voor kleine proefdieren

Gouden hangmatjes

Adoptanten geven deze dieren de mogelijkheid hun leven goed verzorgd uit te leven. De ratten en muizen leven nu in grotere verblijven, mogen ontdekken, krijgen de (medische) verzorging die ze nodig hebben en leven samen met soortgenootjes. Een adoptant vertelt aan Animal Rights: “Als we de kooi hebben verschoond is het altijd leuk om te zien hoe ze weer druk in de weer zijn om alles opnieuw te ontdekken en soms zelfs herinrichten. Ze zijn zo ontzettend slim!”

“Zelfs degene die de mens spannend vindt komt nu snuffelen en dat is omdat ze op eigen voorwaarden de wereld mogen ontdekken”, aldus één van de adoptanten.

Zelfs degene die de mens spannend vindt komt nu snuffelen en dat is omdat ze op eigen voorwaarden de wereld mogen ontdekken.

Adoptant

Ambassadeurs voor dierproefvrij onderzoek

Proefdieren worden vaak beschouwd als gebruiksvoorwerpen voor menselijke doeleinden en daarna afgedankt. Een positief bijeffect van het herplaatsingsproject is dat iedereen die betrokken is bij de fok en het gebruik van proefdieren bewuster wordt van de noodzaak om het aantal ‘overtollige’ proefdieren zo beperkt mogelijk te houden. Herplaatsing laat aan de betrokken dierproefnemers en verzorgers zien dat een proefdier meer is dan wat die term aanduidt.

Het mag duidelijk zijn dat de universiteit en Animal Rights met betrekking tot proefdieren op de meeste vlakken lijnrecht tegenover elkaar staan. Het standpunt van Animal Rights is dat dieren überhaupt niet gebruikt dienen te worden in experimenten en dat er ingezet moet gaan worden op moderne dierproefvrije methoden. Daar hoeft geen enkel dier voor gebruikt of gedood te worden.

Voor Animal Rights geldt ook dat ieder individu recht heeft op leven en welzijn en deze ratten en muizen krijgen nu de kans om hun leven in een liefdevolle omgeving uit te leven. Daar werken we graag aan mee.

Ook adoptant worden?

De initiatiefnemers willen voorkomen dat mensen zich te impulsief aanmelden als adoptant. Wie knaagdieren wil adopteren moet zich goed verdiepen in de verzorging en huisvesting. De adoptanten moeten ook voorbereid zijn op extra kosten. De dieren hebben een ruime kooi nodig en geschikte materialen om in weg te kruipen en mee te spelen.

Als ze ziek worden moeten ze net als elk ander huisdier naar een dierenarts. De dierenartskosten zijn voor de nieuwe eigenaar. De knaagdieren moeten buiten bereik van andere huisdieren zoals honden en katten blijven.

Mocht je na het bovenstaande te hebben gelezen muizen of ratten willen adopteren, neem dan contact op met knaagdierenopvang het Knagertje.