Main content

Inhoud

Stop de nieuwe megastal van Straathof

Nieuws: 24 oktober 2017
Slacht

De beruchte varkensbaron Straathof heeft plannen om in Erichem een nieuwe megastal te bouwen. Op deze plek stierven eind juli dit jaar nog 20.000 varkens de verstikkingsdood door een stalbrand. Animal Rights directeur Robert Molenaar is woedend over de nieuwe plannen: "We gaan er alles aan doen om de megastal tegen te houden en het dierenleed te stoppen."

We gaan er alles aan doen om de megastal tegen te houden.

Robert Molenaar, Animal Rights

Ooggetuige

Uit de beelden (zie video) die Animal Rights in 2016 in Erichem heeft gemaakt blijkt dat de megastal slecht onderhouden werd. Een zeug stond in een straal van water vanwege een kapotte waterleiding. Omdat zij opgesloten zat tussen stangen kon ze letterlijk geen kant op. De andere zeugen hadden hierdoor geen water tot hun beschikking.

Molenaar: ‘De afgebrande megastal was een doolhof van gangen. Achter elke deur bevond zich een ruimte met vleesvarkens, zwangere zeugen of biggen. De vele duizenden dieren, de vieze muren, de enorme stank, het lekkende dak en de geluiden van draaiende machines maakte het tot een akelige plek.’

Veroordeelde varkensbaron

Volgens Omroep Gelderland is er al een eerste gesprek geweest tussen de woordvoerder van Straathof en de gemeente Buren over nieuwbouw in Erichem. Eerder bleek al dat de gemeente de varkensbaron geen strobreed in de weg legt. Zo komen er geen extra brandveiligheidseisen of een onderzoek naar de juridische mogelijkheden om te voorkomen dat de megastal herbouwd kan worden of om te voorkomen dat eigenaar Straathof nog een vergunning kan krijgen binnen de gemeente.

Straathof kreeg onlangs nog toestemming om uit te breiden in het Limburgse Koningsbosch en om 11.000 varkens te fokken in het Overijsselse Mariënheem. Hij heeft, opererend onder de naam Sebava, minimaal vijf megastallen in Nederland met circa 60.000 vergunde varkens. Hij bezit in Duitsland en Hongarije meer dan 10 megastallen. In Duitsland werd Straathof eind 2014 veroordeeld wegens dierenmishandeling. 1