Main content

Inhoud

Slachthuis Van Der Linden slacht dieren bij bewustzijn

Nieuws: 4 april 2019
Slacht

Het slachthuis Van Der Linden in Kersbeek-Miskom verscheen vorige week voor de Leuvense strafrechtbank. Al sinds 2013 werd de ene overtreding na de andere vastgesteld. Dieren werden bij bewustzijn gekeeld en de hoogte ingetrokken voor het slachtproces. Toch mag het slachthuis gewoon open blijven. Campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dit slachthuis zou stante pede gesloten moeten worden.” 1 2

Dat dit slachthuis überhaupt nog open mag blijven terwijl de ene inbreuk na de andere gebeurt, is onbegrijpelijk.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Inbreuken op dierenwelzijn en hygiëne

De dieren werden onvoldoend gekeeld en volledig bij bewustzijn de hoogte in getrokken voor het slachtproces. Andere inbreuken waren onder meer bacteriën op karkassen, het slecht of niet wassen van messen en sterilisatoren die niet op de juiste temperatuur waren. Er werden ook 12 maanden oude karkassen van geiten en schapen aangetroffen die een gevaar voor de voedselveiligheid betekenen. De procureur des konings benadrukt dat het hier niet om een momentopname gaat.

Het openbaar ministerie liet nog weten dat de scheiding tussen het reine en het onreine deel van het slachthuis niet gerespecteerd werd. De hygiëne bij het personeel liet te wensen over: Zelfs sporen van uitwerpselen werden teruggevonden op karkassen.

Uitbaters minimaliseren de feiten

De advocaat van het slachthuis vraagt zich luidop af waarom er nooit initiatief genomen werd door het FAVV om de vergunning van het bedrijf in te trekken, te schorsen of het slachthuis zelfs definitief te sluiten. Dat het FAVV niet reageerde, is volgens de advocaat een bevestiging dat het allemaal zo erg niet is.

Zolang dieren door de wet niet erkend worden als individuen met een eigen intrinsieke waarde, zullen daders vrijuit blijven gaan.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Uitspraak in april

"De beklaagden kozen voor een ruime omzet zonder rekening te houden met het dierenwelzijn en de voedselveiligheid”, aldus het openbaar ministerie. Het slachthuis Van Der Linden werd als rechtspersoon gedagvaard en moet mogelijks een boete van 10.500 euro betalen. Het openbaar ministerie vraagt 3500 euro boete én drie maanden cel voor de vader en zoon. “Dat dit slachthuis überhaupt nog open mag blijven terwijl de ene inbreuk na de andere gebeurt, is onbegrijpelijk”, aldus Van Campenhout

Het slachthuis Van Der Linden wordt gerund door vader en zoon. Er worden vooral schapen en geiten geslacht.