Main content

Inhoud

Rios Mink in hoger beroep om openbaarheid boeterapport

Nieuws: 26 april 2017
Bont

Nertsenfokkerij Rios Mink in Rosmalen is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State tegen de uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant over openbaarmaking van een boeterapport. Dit rapport werd opgesteld naar aanleiding van de undercoverbeelden die stichting Animal Rights in december 2015 bij de fokker heeft gemaakt.

Hierop is te zien hoe op brute wijze nertsen in de gaskist worden gesmeten. Bont voor Dieren en Animal Rights zijn verbijsterd dat Rios Mink sinds januari 2016 een juridische strijd voert tegen het openbaar maken van de waarheid over wat zich nu werkelijk afspeelt op het bedrijf.

Rapport toont aan dat er wel degelijk sprake is van misstanden bij Rios Mink.

Paulien Edixhoven, Animal Rights

Openbaar

Animal Rights en Bont voor Dieren vroegen begin 2016 de stukken op via de Wet Openbaarheid Bestuur bij de De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hiermee begon het juridisch getouwtrek tussen de nertsenfokkers en het ministerie, waarbij Animal Rights en Bont voor Dieren gebruik maakten van hun recht om te pleiten voor openbaarheid.

De advocaat van de nertsenfokkers stelde eind vorig jaar in de rechtbank er alles aan te doen om openbaarmaking te voorkomen. Zijn pleidooi was dat er niets aan de hand was bij Rios Mink. Beide organisaties begrijpen niet waarom de inspectie van de dierenarts bij Rios Mink niet openbaar mag worden gemaakt als er niets aan de hand is.

Misstanden

Campagnecoördinator Paulien Edixhoven van Animal Rights vindt dat de zaak nu lang genoeg geduurd heeft: "Ondanks het feit dat we keer op keer gelijk krijgen en het boeterapport openbaar moet worden gemaakt vecht Rios Mink door. Daaruit kan ik geen andere conclusie trekken dan dat het rapport aantoont dat er wel degelijk sprake is van misstanden bij deze bontfokker. Waarom anders een procedure van anderhalf jaar voeren?”

Wat Rios Mink kan kunnen wij ook: we vechten door tot de onderste steen boven is.

Nicole van Gemert, Bont voor Dieren

Schimmigheid

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert wil dat er een definitief einde komt aan de schimmigheid van de sector:

“We zijn met verschillende nertsenfokkerijen en met het Ministerie in gevecht over vele verzoeken tot openbaarheid van gegevens. Ik vind het te zot voor woorden dat de Nederlandse burger niet mag weten hoeveel nertsen we in Nederland hebben en hoe ze behandeld worden. Maar wat Rios Mink kan kunnen wij ook: we vechten door tot de onderste steen boven is.”

De zaak bij de Raad van Staten dient binnenkort.