Main content

Inhoud

Proefmuis moet atleet voorstellen in absurde dierproef

Nieuws: 10 februari 2021
Dier­proeven

De Ethische Commissie in Vlaanderen heeft opnieuw een discutabel experiment goedgekeurd: gedurende 2 jaar mogen onderzoekers 122 muizen eerst een virus inspuiten dat de hartspier aantast om hen vervolgens urenlang op een loopband uit te putten.1 Waarom? Om te onderzoeken of fysieke inspanning bijdraagt tot hartstoringen en plotse hartstilstand bij atleten. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Dit nutteloze en wrede experiment had nooit goedgekeurd mogen worden. Zulke dierproeven hoeven dan ook niet vervangen te worden maar moeten gewoon verboden worden.”

Wreed experiment

In totaal worden 122 gezonde muizen gebruikt waarvan een deel het coxsackie virus in de buikwand gespoten krijgt om hartstoringen op te wekken. Dan bestuderen de onderzoekers of deze kunstmatig opgewekte hartdefecten de “sportbeoefening” van de muizen beïnvloeden. De combinatie van de virale infectie en het excessief lopen op de loopband zorgen voor ernstig leed bij de dieren.

De dieren verliezen veel lichaamsgewicht, krijgen pijnlijke ontstekingen, worden lam en sterven vaak aan een plotse hartaanval. Op het einde van de proef worden alle overlevende dieren geëuthaneseerd zodat verschillende weefsels (o.a. hart en slagaders) verder kunnen onderzocht worden en de graad van de hartziekte kan bepaald worden.

Nutteloos doel

De onderzoekers beweren dat de resultaten van deze dierproeven de basis kunnen vormen voor de ontwikkeling van richtlijnen voor veilige sportparticipatie in de setting van virale syndromen en hartaandoeningen.

Jen Hochmuth: “Er is al voldoende data verzameld bij de mens die aantoont dat excessieve sportbeoefening kan bijdragen tot een verhoogd risico op hartstoringen en plotse hartstilstand. Daarvoor moeten geen muizen in wrede dierproeven mishandeld worden.”

Wie keurt zulke dierproeven goed?

Er wordt een volledig kunstmatige en gemanipuleerde laboratoriumsetting gecreëerd waarbij een muis als model moet dienen voor een atleet met een hartaandoening. Volgens Hochmuth is het niet verwonderlijk dat bijna alle dierproeven worden goedgekeurd, aangezien de ethische commissie hoofdzakelijk bestaat uit mensen die zelf ook dierproeven uitvoeren.

Er is geen enkele inspraak van dierenbelangenorganisaties bij dierproefaanvragen. Het systeem is zo opgesteld dat een echte ethische afweging waar ook het belang van de betrokken dieren wordt meegewogen, uitblijft. Volgens Animal Rights is de snelste manier om dierproeven flink terug te dringen de samenstelling van de verantwoordelijke ethische commissies te veranderen.

ONLINE PORTAAL VOOR MISBRUIK OF ILLEGAAL GEDRAG ROND DIERPROEVEN

Animal Rights heeft besloten om het heft in eigen handen te nemen en het online portaal ReportAnimalTesting.eu te lanceren waar getuigen van dierenmishandeling van proefdieren vertrouwelijk meldingen kunnen maken.

Link naar ReportAnimalTesting.eu