Main content

Inhoud

Pluimveeslachthuis Lammens op rand van afgrond

Nieuws: 27 maart 2019
Slacht

Dinsdag stond Animal Rights samen met The Save Movement en All For Animals (AFA) aan het pluimveeslachthuis Lammens NV in Torhout, om de vleeskuikens een laatste blijk van mededogen te geven voor ze het slachthuis binnen gaan. De directie van het slachthuis weigerde elke samenwerking en sloot de deuren. Dat ze de uurregeling aanpassen omdat er vandaag een actie plaatsvindt zegt genoeg, vindt ook campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Als het slachthuis niets te verbergen zou hebben, zouden ze niet zoveel moeite doen om alles te verstoppen achter gesloten deuren.”

Als het slachthuis niets te verbergen zou hebben, zouden ze niet zoveel moeite doen om alles te verstoppen achter gesloten deuren.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Chicken vigil met the Save Movement

Dinsdag kwam Animal Rights samen met The Save Movement om de vleeskuikens een laatste blijk van mededogen te geven voor ze geslacht zouden worden. We zagen één truck uitgeladen worden en konden zien hoe de dieren ondersteboven hingen aan de slachthaken, slechts minuten nadat ze van de truck geladen werden. Dagelijks worden er in dit slachthuis maar liefst 34000 dieren geslacht. Van Campenhout: “Het zijn 6 weken oude kuikens, die na een kort leven in een donkere stal hier op een gruwelijke manier aan hun einde komen.”

Dit zijn piepende kuikens, gevangen in gigantische lichamen. Ze kreunen onder de vele gezondsheidsproblemen die genetische manipulatie met zich meebrengt.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Salmonellabesmetting en risico voor volksgezondheid

Vorig jaar moest het bedrijf al enkele keren kippenvlees terugroepen dat verdeeld werd in verschillende Vlaamse winkels. 1 In december 2018 werd de erkenning van Lammens ingetrokken door het FAVV en federaal minister van Landbouw Denis Ducarme. Er was sprake van salmonellabesmetting en een reëel risico voor de volksgezondheid. 1 Het bedrijf moest daarop een maand lang de deuren sluiten en en kreeg eind januari groen licht van het FAVV om opnieuw te mogen slachten. 2 3

Slachthuis op rand financiële afgrond

Lammens NV zit in slechte financiële papieren, want ze hebben een schuldenberg van maar liefst 15 miljoen euro. Een crisismanager moet het slachthuis helpen om op de problemen om te lossen. Carrefour, Colruytgroup en Renmans zijn enkele van de grootste klanten die waar het slachthuis mee samenwerkt. Naar aanleiding van de salmonellaproblemen hebben zowel Colruyt als Renmans de samenwerking enkele maanden terug on hold gezet.

In 2018 vroeg het slachthuis bescherming tegen zijn schuldeisers en daarvoor deden ze beroep op 'de wet rond de continuïteit van de ondernemingen'. Dat betekent concreet dat er geen faillissement mogelijk is terwijl er gewerkt kan worden aan het herstel van het bedrijf. 1 Lammens is niet de enige die in financiële moeilijkheden zit, ook het slachthuisgroep Verbist staat er slecht voor en deed beroep op diezelfde wet. 2