Main content

Inhoud

Pak de pluimvee industrie per direct aan!

Nieuws: 27 mei 2021
Slacht

Animal Rights is geschokt dat er na 3 maanden wederom een vogelgriep uitbraak is geconstateerd bij commercieel gehouden vogels.1 Ditmaal moeten kalkoenen en leghennen het met hun leven bekopen. Wij roepen de overheid op om de pluimveestapel per direct in te krimpen. Kristel Grond, campagneleider: “Grote uitbraken zoals vogelgriep kunnen alleen maar gestopt worden door het harder aanpakken van deze industrie!”

Lees ook: Preventief ruimen is Nederlands beleid.

Binnen een vloek en een zucht worden de levens van 79.000 dieren op gruwelijk wijze beëindigd. Ze zijn vergast en gereduceerd tot statistiek.

Kristel Grond, Animal Rights

Een lijdensweg voor de dieren

Terwijl de kalkoenen al ziek en kwetsbaar zijn sterven ze een pijnlijke dood door middel van vergassing. De leghennen in de buurt van het getroffen bedrijf worden preventief gedood. Zij zijn niet getest en misschien ook niet ziek. Grond: “Binnen een vloek en een zucht worden de levens van 79.000 dieren op gruwelijk wijze beëindigd. Ze zijn vergast en gereduceerd tot statistiek.”

Gevaar vogelgriep

Vogelgriep is niet alleen voor gevogelte gevaarlijk, maar kan uiteindelijk ook muteren naar een gevaarlijke variant onder de mensen. Iets wat in het verleden ook al meermaals is gebeurd en waar toen ook meerdere mensen aan zijn overleden. Pluimvee zit met duizenden op elkaar gepropt. Dat zijn de perfecte kweekvijvers voor virussen die gevaar opleveren voor zowel mens als dier.

Bekijk onze tijdlijn van de vogelgriep in Nederland en België.

Grote uitbraken zoals vogelgriep kunnen alleen maar gestopt worden door het harder aanpakken van deze industrie!

Kristel Grond, Animal Rights

Pak het probleem bij de kern aan

De kalkoenhouderij, is net als de eendenhouderij, gericht op export. In Nederland is er vrijwel geen afzet. De overheid houdt industrieën in stand die vrijwel alleen maar aan het buitenland leveren.

Animal Rights roept daarom de overheid op tot actie: ga over tot een directe inkrimping van de pluimveestapel, een afschaffing van de kalkoen- en eendenhouderij en zet in plaats daarvan in op de transitie naar plantaardige eiwitten. Enkel zo kunnen dierenlevens gespaard blijven.

'Ruiming' leghennen bedrijf in Sint-Oedenrode