Main content

Inhoud

Opnieuw goedkeuring voor dierproeven voor de veeindustrie

Nieuws: 18 augustus 2022
Dier­proeven

Recent werd er weer een aanvraag voor dierproeven voor de vee-industrie goedgekeurd. Hiervan zijn 6.540 kippen het slachtoffer. Alle dieren worden na het experiment gedood. “De omschrijving van het doel van het project begint al helemaal verkeerd: ‘In de pluimveehouderij zijn gezondheid en welzijn een belangrijk aspect van productie.’ Zowel vleeskuikens als legkippen lijden onnoemelijk”, zegt Paulien Edixhoven van Animal Rights.

Dierproeven voor welzijnsverbetering in de vee-industrie zijn absurd

In het project wordt bij 6.540 kippen onderzocht hoeveel medicijn er in het bloed aanwezig is en – na de dood - in het weefsel en organen is achtergebleven, bij verschillende doseringen en onder verschillende leefomstandigheden.1 Doel is het optimaliseren van doseringen van medicijnen. Als voordelen worden onder andere genoemd dat de kippenhouder door minder zieke dieren hogere inkomsten heeft en de consument minder resten van medicijnen binnenkrijgt.

“Dierproeven voor de vee-industrie dragen uiteindelijk enkel bij aan greenwashing van de industrie. Zelfs al kan een gezondheid- of gedragsprobleem worden opgelost, dan nog zullen de dieren na een kort bestaan, een gruwelijk einde krijgen in het slachthuis”, aldus Jen Hochmuth van Animal Rights.

Het experiment

De kippen worden op een roostervloer gehouden om niet in contact te komen met de mest. Dit veroorzaakt leed. Ook mogen de dieren volgens de vergunning apart worden gehouden, terwijl het sociale dieren zijn. Bloedafnames bij de kippen zijn nodig om de concentratie medicijnen in het bloed te bepalen.

Bij een klein deel van de kippen wordt ziekte opgewekt. De aandoeningen tasten het functioneren van organen aan, waarbij sprake is sprake van “ernstig ongerief”. "Als “goedmakertje” worden deze dieren op pijnloze wijze en zonder verder ongerief gedood. De vee-industrie is een ziek systeem op zichzelf en moet zo snel mogelijk worden beëindigd”, zegt Paulien Edixhoven.

Lees ook: Ook kippen gered van de dood als proefdier