Main content

Inhoud

Nieuwe beelden: Angstige Nederlandse biggen op transport naar Spanje

Nieuws: 11 juli 2025
Slacht

Animal Rights publiceert beelden van jonge Nederlandse biggen op transport richting Spanje langs de Belgische E17 in het Oost-Vlaamse Kruibeke tijdens een warme dag. De beelden werden gemaakt op 20 juni om 18u38 toen de buitentemperatuur 27°C bedroeg.

Lees ook: Kuikens snakken naar adem onder snikkend hete temperaturen

Gekannibaliseerde oren, schrammen en schaafwonden

De angstige ogen van de jonge biggen spreken boekdelen. Sommige dieren hebben schaafwonden in het gezicht of krassen op hun lichaam. Ook zijn er onverzorgde oorwonden te zien, mogelijk het gevolg van stressgerelateerd bijtgedrag of kannibalisme onder de varkens, een bekend probleem in de intensieve varkenshouderij. Bij geen enkel dier met verwondingen zien we tekenen van medische verzorging. We zien hoe ze zonder zichtbaar water of voer worden vervoerd, vermoedelijk op weg naar een slachthuis in Spanje – een transport dat tot wel dagen kan duren.

De dieren dragen Nederlandse oormerken en worden vervoerd in een vrachtwagen met een Spaanse nummerplaat, die gefilmd werd ter hoogte van het Oost-Vlaamse Kruibeke. De vrachtwagen stond minstens twintig minuten stil bij een tankstation langs de E17. De truck is eigendom van het Spaanse transportbedrijf Cunino, dat zichzelf op zijn website presenteert als “European leaders in the national and international transport of live animals.” Het bedrijf is actief in heel Europa en Noord-Afrika. 1

Vlaams hitteprotocol redt geen enkel dier

In 2020 trad het Vlaamse hitteprotocol in werking dat veedieren op transport zou moeten 'beschermen' bij hitte. 1

Animal Rights benadrukt dat als we een hitteprotocol willen dat ook echt werkt, alle vervoer van dieren gestopt moet worden vanaf het moment dat de dieren hittestress zouden kunnen ervaren: de combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid en de tolerantiegrens van elke diersoort moet daarbij in acht genomen worden. Elk transport dat toch doorgaat, is niets minder dan dierenmishandeling en opzettelijke marteling is, met medeplichtigheid van de verantwoordelijke overheid inbegrepen.

Die grens waarop hittestress ervaren kan worden ligt verschillend bij elke diersoort: een varken kan bijvoorbeeld al bij temperaturen die 20°C overschrijden de eerste voortekenen van hittestress ervaren. Varkens gaan sneller en oppervlakkiger ademen, de hartslag en de bloeddruk lopen op. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. Hitte leidt tot stress - al bij een temperatuur van 27°C, zelfs lager als de luchtvochtigheid hoog is - en hittestress kan leiden tot sterfte als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand. 2
Voor kippen ligt die grens op uiterlijk 21°C, vanaf dan wordt het moeilijk om de overtollige lichaamswarmte te verliezen. 3
Voor koeien ligt de grens op 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80%. Dan lopen ze al risico op hittestress. 4

Wat zegt het Vlaams hitteprotocol?

Het protocol werd in 2020 door minister Ben Weyts en de slachthuissector opgesteld. Dat er hier vooral economische en imago afwegingen voor de vleesindustrie worden gemaakt met het protocol is duidelijk.

Op de website van de minister lezen we: "Voor het laden, vervoeren en lossen van groot vee enerzijds en pluimvee anderzijds wordt gewerkt met dezelfde kleurcode als het KMI. Elke kleur, groen, geel, oranje of rood, verwijst naar temperaturen op dagen gedurende een hittegolf en brengt extra, aanvullende, maatregelen met zich mee. Zo geldt bijvoorbeeld ‘code oranje’ bij een hittegolf waarvan drie opeenvolgende dagen een gemiddelde maximumtemperatuur van minstens 32 graden Celsius wordt vastgesteld of één dag met een maximumtemperatuur van minimum 35 graden Celsius. Voor groot vee is in dat geval transport tussen 14 uur en 19 uur verboden, daalt de bezettingsgraad per transport met 10 procent en is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist.

Hoe extremer de weersomstandigheden, hoe meer maatregelen de grootvee of pluimveehouder, de chauffeur van het transport en het slachthuis moeten nemen. “Hittetemperaturen bezorgen dieren onnodig veel stress en kunnen verregaande en pijnlijke gevolgen hebben”, zegt Ben Weyts. “Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om al het vermijdbare dierenleed ook effectief te vermijden.”" 1

Animal Rights benadrukt dat zo'n hitteprotocol gebaseerd op de kleurcodes van het KMI allerminst rekening houden met de temperatuurgrens waarbij verschillende diersoorten het moeilijk krijgen. Bovendien is temperatuur niet de enige factor, ook de luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol: hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe eerder dieren in de problemen kunnen komen.

Europese richtlijn stelt: geen vervoer boven 30°C

Op Europees niveau bestaat er een richtlijn die stelt dat dieren niet vervoerd mogen worden bij een maximumtemperatuur van 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven dat bereik. 1

Het huidige Vlaamse hitteprotocol schrijft voor dat tijdens dagen waarbij de maximumtemperatuur minimum 35 graden Celsius bedraagt, het transport van groot vee tussen 14 uur en 19 uur verboden is. Daarnaast moet de bezettingsgraad per transport met 10 procent dalen. Ook is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist. We kunnen dus stellen dat het Vlaamse protocol geen rekening houdt met de bestaande Europese richtlijn, omdat transporten op dagen met maximumtemperaturen boven de 35 graden nog steeds toegestaan worden.

Animal Rights

Animal Rights benadrukt dat dieren in de vee-industrie lijden vanaf de geboorte tot als ze eindigen in het slachthuis. Met hun noden, behoeften en het uiten van natuurlijke gedragingen wordt amper tot nooit rekening gehouden. Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf of tropische temperaturen is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg.