Main content

Inhoud

DEMONSTRATIE KU Leuven: Proefapen uit de vergeetput

Nieuws: 4 december 2020
Dier­proeven

Gisteren demonstreerde Animal Rights voor de proefapen op de Oude Markt in Leuven. De organisatie eist de stopzetting van apenexperimenten aan de KU Leuven. Jen Hochmuth: “De KU Leuven voert intussen al meer dan 30 jaar akelige experimenten uit op apen die veel leed bezorgen. We geven niet op voordat alle apenexperimenten aan de KU Leuven zijn stopgezet.”

Het is duidelijk dat de gecementeerde fixatie-staafjes op hun hoofd veel leed veroorzaken en dat de apen zelfs aan de gevolgen van ontstekingen door deze 'standaardprocedure' kunnen sterven.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Proefapen aan de KU Leuven in de vergeetput

Animal Rights vroeg recent de verslagen op van alle dierenwelzijnsinspecties die de afgelopen vijf jaar uitgevoerd werden in het apenlab van de KU Leuven. Dit bracht het schokkende leed van de proefapen achter gesloten labodeuren aan het licht.12 “Het is duidelijk dat de gecementeerde fixatie-staafjes op hun hoofd veel leed veroorzaken en dat de apen zelfs aan de gevolgen van ontstekingen door deze 'standaardprocedure' kunnen sterven”, zegt campagnecoördinator Jen Hochmuth.

Al 30 jaar lang worden de proefapen dorstig gehouden zonder dat de overheid ingrijpt. "Het onthouden van een fundamentele basisbehoefte zoals water drinken is een wrede dwangmethode om dieren te onderwerpen aan de eisen van de onderzoekers. Dit is bijkomende dierenmishandeling”, voegt Hochmuth toe.

Reactie KU Leuven op beschuldigingen van Animal Rights

De KU Leuven ontkent dat er bij dierenproeven aan de universiteit sprake zou zijn van wantoestanden of dierenmishandeling.1 Tegelijkertijd klinkt het in een officiële reactie van de KU Leuven: “Elk dier wordt regelmatig gecontroleerd waarbij een dier dat al te zeer lijdt uit zijn lijden wordt verlost.”

In de CANVAS documentaire ‘Dieren als Instrumenten” beweerde een van de onderzoekers dat het “ethisch natuurlijk niet verantwoord is dat je in normale menselijke subjecten elektrodes plant. Bij apen kan dat wel.” Jen Hochmuth, campagneleider Animal Rights: "Hieruit blijkt dat onderzoekers een dubbele moraal hanteren. Als je een onderzoeker vraagt waarom ze dieren gebruiken is het omdat ze op ons lijken, maar als je vraagt waarom we op dieren mogen testen, dan zegt de onderzoeker omdat ze niet op ons lijken.”

Jen Hochmuth: “Onderzoekers gebruiken proefdieren omdat ze zoveel op ons lijken. Maar als ze zoveel op ons lijken dan is een dierproef per definitie onethisch.”

Inspecties zijn een falende maatregel die enkel en alleen om het afvinken van minimale wettelijke verplichtingen draait en niet daadwerkelijk om het beschermen van proefdieren.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Animal Rights neemt heft in egen handen

Slechts een derde van alle laboratoria wordt jaarlijks gecontroleerd. Terwijl fokkers, leveranciers en gebruikers van niet-menselijke primaten ten minste eenmaal per jaar moeten worden geïnspecteerd. Volgens Animal Rights zijn deze maatregelen sowieso louter ‘greenwashing’ en doen inspecties als het erop aan komt niets voor proefdieren.

Daarom heeft Animal Rights besloten om het heft in eigen handen te nemen en het online portaal ReportAnimalTesting.eu te lanceren waar getuigen van dierenmishandeling van proefdieren vertrouwelijk meldingen kunnen maken.

Maandelijkse demonstratie

Afgelopen donderdag demonstreerde Animal Rights voor de proefapen in Leuven voor de stopzetting van alle experimenten. Er waren zo'n 30 demonstranten aanwezig. Enkele personen informeerden passanten over ons doel en verzamelden handtekening voor onze petitie. Animal Rights is van plan om elke eerste donderdag van de maand een protestactie op de Oude Markt te houden om aandacht te vragen voor de proefapen.

De volgende protestactie voor de stopzetting van apenexperimenten gaat door op donderdag 7 januari van 13u tot 15u. Link naar de facebook eventpagina