Main content

Inhoud

Hoe de waarheid over melk België op zijn kop zet


Nieuws: 7 oktober 2019
Slacht

Melk is goed voor elk?

Iedereen kent dit zinnetje wel: “Melk is goed voor elk.” Alleen vergeten we met deze rooskleurige slogan al het dierenleed dat bij de productie van melk komt kijken. Deze zomer verspreidde Animal Rights een campagne van de Duitse dierenrechtenorganisatie Soko waaruit bleek dat kazen die te koop waren in de Belgische supermarkten gemaakt werden met melk van koeien die - samen met de kalveren - zware mishandelingen ondergingen en letterlijk de transportwagens in gesleept werden om afgevoerd te worden naar het slachthuis na jarenlang uitgemolken te zijn. 1

Dit is geen uitzondering op de regel, want eerder dit jaar bracht Animal Rights - opnieuw in samenwerking met Soko - ook aan het licht dat het vlees van systematisch mishandelde, afgedankte melkkoeien vanuit Duitsland naar vleesverwerker Beimer in Nederland kwam en zo verder verdeeld werd doorheen heel Europa. Hoe dit allemaal zomaar kan? Waar winstbejag heerst, kan nooit sprake zijn van het welzijn van dieren dat op de eerste plaats komt. En toevallig is de melksector een machine die winst maakt op de rug van anonieme slachtoffers die het product zijn van een wegwerpeconomie.

Zijn de waarschuwingen die gedrukt staan op sigarettenpakjes dan ook zogenaamde anti-campagnes? Moeten we dan ook alle promotie van vlees en zuivel verbieden?

Els Van Campenhout, Animal Rights

Waar trekken we de grens?

Onze nieuwe Vlaamse minister van landbouw, Hilde Crevits, schreef op sociale media: “Melk is goed voor elk! Geen fan van ani-campagnes. En al zeker niet over melk.” Als een volledig informatief correcte campagne zomaar ingetrokken kan worden omdat er bezwaar komt vanuit de melksector moeten we onszelf ook eerlijke vragen durven stellen. Zijn de waarschuwingen die gedrukt staan op sigarettenpakjes dan ook anti-campagnes? Moeten we dan ook alle promotie van vlees en zuivel verbieden? Want dat is heel kwetsend voor zowel de dieren als voor dierenvrienden die met hart en ziel voor een plantaardige levensstijl kiezen net omdat ze niét willen dat er een dier lijdt voor wat er op hun bord ligt.

Correcte cijfers

Groot en duidelijk stond het op de voorbijrijdende trams in Gent en Antwerpen te lezen: ‘Melk is dodelijk. Voor 150.000 Belgische kalfjes per jaar’. 1 De cijfers werden door de organisatie BE Vegan opgevraagd bij het FAVV, dus van misleidende boodschappen zou er geen sprake mogen zijn. Het is op zijn minst bizar te noemen dat de sector haar eigen feiten en cijfers ontkent en fake news noemt. 2

Het is op zijn minst bizar te noemen dat de sector haar eigen feiten en cijfers ontkent en fake news noemt

Els Van Campenhout, Animal Rights

Onderzoek Animal Rights

Eerder onderzoek door Animal Rights bracht aan het licht dat kalfjes mishandeld worden tijdens bloedonderzoek vanwege hun ijzerarme dieet voor blank kalfsvlees. Vorig jaar kwam RTL naar buiten met bewijzen dat dat hoogzwangere koeien in Nederland illegaal vervoerd 1 werden om geslacht worden in erkende slachthuizen. 2 In mei leverde Animal Rights bewijs aan de pers dat hoogzwangere koeien ook in België illegaal vervoerd werden om geslacht te worden.

Vorige maand ontstond controverse over het mobiel slachten van runderen omdat boeren nu kreupele en zieke dieren die volgens de wetgeving niet vervoerd zouden mogen worden, moeiteloos geslacht kunnen worden met mobiele units. Klokkenluiders van de NVWA vertelden RTL daarbij dat boeren op die mannier gestimuleerd worden om hun zieke dieren niet te behandelen, waardoor dieren langer en onnodig lijden. Voordat dieren geslacht worden morgen zij een aantal dagen geen medicatie of pijnstillende stoffen toegediend krijgen, om te voorkomen dat die stoffen in de voedselketen zouden terecht komen.

De echte slachtoffers zijn de dieren

Wat meteen opvalt is dat dit een campagne is die over die dierenleed gaat, maar er zich ineens mensen gekwetst voelen. 1 Hoe moeten de moeders in de melkindustrie zich voelen wanneer hun kinderen weggenomen worden? Hoe moeten de kalveren zich voelen wanneer ze van hun moeder gescheiden worden? En hoe voelen zij zich wanneer ze op jonge leeftijd naar het slachthuis gaan? Of hoe voelen de uitgemolken moeders zich wanneer ze telkens opnieuw kinderen baren die hen worden afgenomen en ze na enkele jaren uitgemolken afgevoerd worden naar het slachthuis om te eindigen als burger? Wat er hier vergeten wordt is dat deze campagne niet over de boeren gaat, maar over de dieren.

Zonder uitgebuite moeders, bestaat de melkindustrie niet.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Fabels van de melksector

Uitspraken zoals ‘koeien gaan dood als ze niet gemolken worden’ of het fabeltje dat koeien standaard melk geven zonder dat ze ooit zwanger zouden zijn geweest zijn. Zonder uitgebuite moeders, bestaat de melkindustrie niet. De overbodige mannelijke kalveren worden vetgemest, naar het slachthuis gebracht en eindigen als stukje vlees in de supermarkt. Wanneer deze waarheid aan de grote klok wordt gehangen, wordt het warm onder de voeten van de melksector.

Een uitdoofbeleid voor de vee-industrie is dan ook onvermijdelijk, want de plantaardige revolutie is al begonnen.

Els Van Campenhout, Animal Rights

De motor van de toekomst is plantaardig

Meer en meer mensen, organisaties & zelfs politici schreeuwen het van de daken: “De toekomst is plantaardig!”. De druk om het huidige landbouwbeleid drastisch om te gooien wordt onweerstaanbaar, voor de dieren, het klimaat, de natuur, maar ook voor de boeren. Het is een taak van de overheid om boeren te helpen inzetten op die positieve veranderingen naar een plantaardige wereld.

Pas als de overheid  landbouwbedrijven en innovatieve start-ups die willen omschakelen naar het produceren van duurzame, plantaardige alternatieven en kweekvlees steunt, zullen ook boeren zich minder in een hoek geduwd voelen door campagnes die de waarheid aan het licht brengen over de melk- vlees- en eierindustrie. Boeren worden dan, in plaats de veroorzakers van dierenleed, volksgezondheidsproblemen, biodiversiteitsafname en de klimaatcrisis, onderdeel van de oplossingen voor deze problemen. Een uitdoofbeleid voor de vee-industrie is dan ook onvermijdelijk, want de plantaardige revolutie is al begonnen.