Main content

Inhoud

Het Erasmus MC is een gesloten bastion

Nieuws: 10 april 2017
Dier­proeven

Als directeur van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights probeer ik al jarenlang in contact te komen met de directie van het Erasmus MC. Ik wil graag in gesprek over de dierproeven die er plaats vinden. Steeds worden mijn verzoeken afgewezen. Ondanks het feit dat het Erasmus MC de Code Openheid Dierproeven heeft ondertekend weigeren ze elke vorm van communicatie.

Twee van de zes apen overleden aan hun verwondingen.

Robert Molenaar, Animal Rights

Niet alleen het 'lastige' Animal Rights wordt de deur gewezen, maar ook journalisten hebben nog nooit de apen in het proefdiercentrum mogen filmen. De directeur van het proefdiercentrum zegt hierover tegen de regionale omroep TV Rijnmond dat er doorgaans geen beelden van de apen worden vrijgegeven. Dat zou niet verstandig zijn.

Uit ons onderzoek blijkt dat er van alles mis is met de dierproeven in het Erasmus MC. Zo worden de experimenten op apen door de dierproefnemers zelf vaak beoordeeld als ernstig dierenleed. De apen worden opgesloten in isolator-kooien: dit zijn speciale kooien met luchtfilters zodat virussen zich niet kunnen verspreiden. Deze kooien geven apen amper de ruimte wat al eerder resulteerde in een vechtpartij. Twee van de zes apen overleden aan hun verwondingen.

Het is onduidelijk waar de java-apen en resusapen precies vandaan komen. In sommige publicaties staat vermeld dat de apen via de Tilburgse apenhandelaar Hartelust B.V. zijn aangeschaft. In het aan de overheid gerichte adviesrapport "gebruik van niet-humane primaten als proefdier: nut en noodzaak" wordt juist opgeroepen om geen apen te kopen via zo'n derde partij. Er zou mogelijk sprake zijn van wildvangst.

Naast de java-apen en resusapen worden zo nu en dan groene meerkatten in het Erasmus MC gebruikt. Ook hier is het volstrekt onduidelijk waar ze vandaan komen. Wat we wel weten is dat deze apen in het wild gevangen worden op de eilanden St. Kitts & Nevis.

Aan ons de schone taak om door de dikke muren heen te breken.

Robert Molenaar, Animal Rights

En er is nog meer reden om ons zorgen te maken. Het Erasmus MC is van plan om een nieuw dierproefcentrum van 6.000 m2 te bouwen. Worden er straks nog meer dierproeven uitgevoerd? Het Erasmus MC is met ruim 30.000 dierproeven op jaarbasis al het grootste proefdiercentrum van Nederland.

Het Erasmus MC is een publieke instelling dat mede wordt gefinancierd met geld van de belastingbetaler. Het gedraagt zich echter als een gesloten bastion. Aan ons de schone taak om door deze dikke muren heen te breken om het leed van de verborgen proefdieren zichtbaar te maken.

Robert Molenaar

Directeur Animal Rights

  • Zaterdag 22 april organiseert Animal Rights een stille mars tegen dierproeven door de straten van Leuven.

  • Zaterdag 20 mei organiseert Animal Rights samen met EDEV een protestactie bij het apencentrum BPRC in Rijswijk.