Main content

Inhoud

Hardhandige ganzenvergassingen in Lokeren

Nieuws: 12 juli 2019
Jacht

Eind juni zijn er in Lokeren in opdracht van het gemeentebestuur zeker tientallen ganzen vergast. Twee bestelwagens zaten nokvol met kratten die gevuld waren met angstige dieren. De ganzen werden hardhandig in kooien gedrongen en de medewerkers ter plekke vertelden dat ze verplaatst zouden worden naar een natuurgebied met een grote plas. De ganzen werden echter gevangen door RATO Vzw. De provinciale dienst Landbouw en Platteland geeft RATO in Oost-Vlaanderen opdracht tot het vangen en vergassen van ganzen.1

Wij roepen iedereen op om uit te kijken naar wagens van RATO en Inagro en tips zo snel mogelijk aan ons door te geven.

Els van Campenhout, Animal Rights

Getuigenis Lokeren

De ganzenvergassingen in Lokeren afgelopen juni werden gespot door een voorbijganger. De medewerkers van Rato vertelden dat ze de dieren ophaalden in opdracht van het gemeentebestuur van stad Lokeren. De dieren konden niet vluchten, omdat ze in de rui waren. Toen de voorbijganger foto’s begon te maken, werden de medewerkers woedend en kwamen ze achter haar aan om haar telefoon af te pakken.

Els van Campenhout: “Er wordt enorm geheimzinnig gedaan over de vergassingen in Vlaanderen. Wij willen weten waar de dieren heen gaan, hoe ze worden vergast en wat voor controle er wordt uitgevoerd. Iedereen die op de hoogte is van vergassingen kan informatie aan ons doorgeven.”

Meldpunt Animal Rights

Ben jij op de hoogte van locaties waar ganzen worden vergast? Mail dan naar info@animalrights.be of bel op 092532941.

Duizenden ganzen vergast

Van 2010 tot 2017 werden er in Vlaanderen 13.830 ganzen gevangen en vergast. Deze ruivangsten worden verwezenlijkt door meerdere partners die hiervoor vaak, maar niet noodzakelijk, samenwerken. Tot de opdrachtgevers behoren het Agentschap voor Natuur en Bos, de provincies en de terreinbeherende verenigingen.1 De ganzen worden vergast in een periode dat zij hun verenkleed wissen en niet kunnen vliegen, de rui. In deze periode zijn de dieren het meest kwetsbaar, omdat zij niet weg kunnen vliegen en tevens hun jongen grootbrengen.

Canadese gans al tien jaar in het vizier

Canadese ganzen worden al bijna tien jaar lang intensief bestreden in België en buurlanden als Nederland en Duitsland. Ze worden als soort geviseerd mede omdat ze een invasieve soort zijn die in de jaren ’70 geïmporteerd werd als siervogel. Ze begonnen zich aan te passen aan het wild en plantten zich succesvol voort.

Els van Campenhout: "In dit geval is het doden van de ganzen extra wrang. Wij hebben ze hier gebracht en nu ze succesvol overleven moeten ze dood. Het is onacceptabel dat wij elk jaar duizenden dieren samen met hun jongen de vergassingscontainers in jagen. Animal Rights wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de gruwelijke en dieronterende vergassingen."