Main content

Inhoud

GROTE MARS TEGEN DIERPROEVEN 2023

Al in 2015 besloot de Kamer tot de Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI), wat moest leiden tot een snelle en forse afname van het aantal dierproeven. Het resultaat is bedroevend: het aantal dierproeven ging slechts van 528.000 in 2015, naar 450.000 in 2016, naar 478.000 in 2021. Dit is hét moment om ook jouw stem te laten horen voor de slachtoffers van dierproeven! Naar aanleiding van Wereldproefdierendag (24 april) organiseren wij op zaterdag 22 april de Grote Mars Tegen Dierproeven in Amsterdam.

Praktische informatie over de mars vind je onderaan dit artikel

Wat gebeurt er met de proefdieren?

Proefdieren worden vaak doodziek gemaakt om een ziektebeeld na te bootsen, om giftige stoffen te testen of om tegemoet te komen aan nieuwsgierigheid van onderzoekers. Vanzelfsprekend zorgt dit voor veel pijn, angst en stress bij de dieren. Het gaat om apen, honden, katten, konijnen, cavia’s, vissen, muizen, ratten, varkens, runderen, etc. etc. Zij lijden in stilte. Niemand buiten de muren van de laboratoria die ze hoort of ziet.

Doorgaan op verouderde weg vertraagt modern dierproefvrij onderzoek

Dierproeven hebben een slecht voorspellende waarde. Hoe langer en hoe meer dierproeven er gedaan worden, hoe meer dieren onnodig ernstig lijden en sterven én hoe langer het duurt dat doorbraken in de (medische) wetenschap plaatsvinden die op mensen van toepassing zijn.

Wat willen wij?

Animal Rights voert campagne met als doel dat dierproeven stoppen en worden vervangen door diervrije alternatieven. Wij vinden het moreel onaanvaardbaar dat proefdieren gedwongen worden om hun lichaam in te zetten voor onderzoek. We willen dat de overheid en onderzoeksinstituten investeren in moderne dierproefvrije technieken en niet meer in verouderde dierproeven. De transitie naar proefdiervrije innovatie is een feit. Aanhaken of afhaken.

Wat jij kunt doen

 • Loop op 22 april mee met onze Grote Mars Tegen Dierproeven en laat ook jouw stem horen voor de proefdieren. Aanmelden is niet verplicht maar we vinden het fijn als je jezelf op ‘gaat’ zet in het Facebook event. Meer informatie over de mars vind je na de afbeelding hieronder.
 • Deel onze berichtgeving over proefdieren, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of Twitter.
 • Help de proefdieren en steun deze belangrijke campagnes met een donatie

Praktische informatie: De Grote Mars Tegen Dierproeven

Datum: zaterdag 22 april 2023
Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur
Locatie: De Dam, Amsterdam

Wat gaan we doen?
We zullen om 14.00 uur op de Dam verzamelen waar ook een infostand met merchandise aanwezig zal zijn. Er zal een welkomstwoord gedaan worden en daarna zal De Grote Mars van start gaan. Wij nemen protestborden, spandoeken en vlaggen mee. De route is ongeveer 2 kilometer, mocht je om wat voor reden ook niet mee kunnen lopen dan kun je gebruik maken van zitplekken die wij zullen voorzien op De Dam. Tijdens de route zal er op verschillende plekken even stil gestaan worden waar we naar een van onze sprekers kunnen luisteren.

14.00: verzamelen, infostand met merchandise en welkom door sprekers
14.15: start van de mars
15.10: sprekers op de Nieuwmarkt
15.45: terug op de Dam met afsluiting door sprekers en vegan hapjes van Animal Save Nederland

LET OP!

 • We spreken ons uit tegen alle vormen van geweld, uitbuiting, seksisme, racisme en discriminatie van mens en dier.
 • Het meenemen van eigen protestborden is toegestaan. Zolang deze voldoen aan bovenstaande richtlijnen. Bij twijfel mag je jouw idee altijd eerst even met ons delen, mail dan naar: info@animalrights.nl
 • Zorg voor een geldig legitimatiebewijs.
 • Luister naar aanwijzingen van de organisatie en handhavers.
 • Neem geen dier(en) mee.

Sprekers
We introduceren met trots onze line-up aan sprekers:

 • Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren
 • Susan Hartland, directeur Animal Rights
 • Martine Ceton, campagneleider Stop dierproeven bij Animal Rights
 • Karen Soeters, oprichter House of Animals en Animals Today
 • Janneke Hogervorst, wetenschapsadviseur - Nederland, PETA UK
 • Eileen Samshuijzen, fractievoorzitter Partij voor de Dieren Den Bosch
 • Jeffrey Wijling, bestuurslid Animal Rights en Hunt Sab coördinator Hoeksche Waard

Route
De route zal 1,9 kilometer zijn. Mocht je om wat voor reden dan ook niet mee kunnen lopen dan kun je gebruik maken van onze zitplekken op de Dam. We maken er een gezellig plekje van met wat te drinken en te snoepen.

De route Full size
De route