Main content

Inhoud

Gerechtigheid voor wilde dieren in de Belgische rechtbank

Nieuws: 5 juni 2024
Jacht

De afgelopen jaren is Animal Rights meermaals naar de rechtbank getrokken tegen het onrecht dat wilde dieren werd aangedaan in België. Hieronder lijsten we op over welke zaken het nu precies gaat en hoe je ons kan helpen om gerechtigheid te bekomen voor wilde dieren in de rechtbank.

Succes: Gerechtigheid voor de vermoorde ganzen in Zandbergen

De beruchte boeren uit Appelterre die begin mei 2020 werden gefilmd terwijl ze een koe met een kabel om de hals uit de Dender trokken, werden amper een maand later in Zandbergen betrapt op het verminken en vermoorden van ganzen. Animal Rights ging ter plekke en ontdekte vier jonge, zwaar verminkte, dode Canadese ganzen. De moordzuchtige boer reed met zijn auto in op de jonge ganzen, die geen kant op konden omdat ze nog niet konden vliegen. Van sommige dieren werd genadeloos de kop afgerukt. Animal Rights ging naar de rechtbank om zware straffen te eisen en een levenslang verbod op het houden van dieren. Ook het Ninoofse en Geraardsbergse schepencollege en GAIA dienden klacht in tegen de boeren.

De zaak sleepte jarenlang aan en in eerste aanleg werden de boeren nog vrijgesproken. Zowel Animal Rights, GAIA als het Openbaar Ministerie gingen in beroep met als resultaat dat er eindelijk een veroordeling kwam. Het Hof van Beroep veroordeelde de boeren en zei daarover: “Het Hof kan daarbij niet om de cruciale vaststelling heen dat de beide beklaagden het niet nauw namen met het dierenwelzijn. Hun respectievelijk optreden was ronduit brutaal van aard.” Er werden boetes of vervangende gevangenisstraf opgelegd. Voor ons zijn de boetes uiteraard te laag, maar we zijn blij dat de rechtbank deze dierenmishandeling nu eindelijk erkend en veroordeelt.

Lees hier alles over het succes in het Hof van Beroep in Gent voor de ganzen.

Vosje Sammie werd doodgeschoten voor zijn burcht

Op zondag 31 mei 2020 hoorden omwonenden een luide knal in een naburig veld in Riemst. Een jong vosje van amper 10 weken oud werd dood gevonden bij zijn vossenburcht. Het diertje werd met hagel neergeschoten toen het net uit de burcht kwam en is aan zijn verwondingen overleden. Animal Rights werd ingelicht en stelde zich burgerlijke partij.

Hoewel de jager alle feiten bekende, sprak de rechtbank van eerste aanleg in Tongeren de jager vrij op 30 mei 2023 voor alle tenlasteleggingen en inbreuken op zowel de wet betreffende de bescherming en het welzijn der dieren als Jachtdecreet én Jachtvoorwaardenbesluit. Animal Rights en het Openbaar Ministerie gingen daarop samen in beroep. De openingszitting vond plaats op woensdag 8 mei 2024 in het Hof van Beroep in Antwerpen. De pleitdatum is vastgelegd op 7 november 2024 in het Hof van Beroep in Antwerpen.

Lees hier alles over de rechtszaak voor vosje Sammie

Vos Willie zat levend vast in een gruwelijke strop

Op 5 maart 2021 maakten buurtbewoners van de gemeente Bierbeek melding van een sterk spartelende vos nabij een terrein waar kippen gehouden werden. De strop was geplaatst langs de afsluiting, zodat de vos erin vast zou komen te zitten als die onder de draad door probeerde te kruipen. Uit het bewijsmateriaal blijkt dat de vos werd gelokt door gebruik te maken van enkele oude kippenlijken. De vos werd door het Animal Rescue Team bevrijd, verzorgd en later op een andere plaats opnieuw vrijgelaten.

Animal Rights diende op basis van de sterke bewijzen en getuigenissen een klacht in met burgerlijke partijstelling in en eiste gerechtigheid voor de daden tegenover deze vos.

De zaak werd een succes voor vosje Willie: De dader werd over de gehele lijn schuldig bevonden door de rechtbank van eerste aanleg in Leuven. De rechter volgde de vordering van het openbaar ministerie en veroordeelde de beklaagde tot een gevangenisstraf van 4 maanden met uitstel en een boete van 250 euro, te verhogen met opdeciemen.

Lees hier alles over de zaak van vos Willie

Vossenval in Kluisbergen

Animal Rights tekende beroep aan op 14 februari 2024 tegen het afleveren van een vergunning voor het plaatsen een vossenval in het Oost-Vlaamse Kluisbergen (Ruien). In eerste instantie had het college van burgemeester en schepenen dit blindelings goedgekeurd. Dankzij het beroep van Animal Rights werd een hoorzitting georganiseerd waarbij de raadsman van Animal Rights, meester Anthony Godfroid, aanwezig was.

En ons beroep werd een succes: de Deputatie van provincie Oost-Vlaanderen besliste daarop om op 8 mei 2024 de vergunning alsnog in te trekken.

RECHTSZAKEN VOEREN WERKT!

Het voeren van rechtszaken vergt een lange adem, maar de minimale wetten die er zijn om dieren te beschermen moeten nageleefd worden. Met procedures roepen we overtreders ter verantwoording en proberen we het onrechtvaardige systeem fundamenteel te veranderen. En daarin boeken we regelmatig succes! Jij kunt de dieren helpen door ons te steunen. Samen kunnen we deze rechtszaken blijven bekostigen.

Onze crowdfunding kan je hier vinden:
Steun de dieren in de rechtbank! en direct steunen kan je via deze link.