Main content

Inhoud

Gaat Nederland dieren dwingen tot orgaandonatie?

Nieuws: 30 mei 2022
Dier­proeven

Orgaantransplantatie van dier op mens? Dit horrorscenario wordt binnenkort misschien een realiteit in Nederland. Naar aanleiding van een debat over de embryowet die orgaantransplantatie van mens op dier gedeeltelijk regelt op 2 juni, onderzocht Rathenau Instituut en NEMO-kennislink de houding van Nederlanders ten opzichte van het gebruik van dieren voor orgaantransplantatie.1 Op dit moment is transplantatie van dier op mens in Nederland verboden.

Resultaten onderzoek

Volgens het onderzoek staan Nederlanders positief ten opzichte van xenotransplantatie (transplantie van dierlijke organen in mensen) en dier-mens chimeren (menselijke organen laten groeien in een genetisch gemodificeerd dier) op voorwaarde dat er zo veel mogelijk rekening gehouden wordt met dierenwelzijn.

Menselijke organen laten groeien in dieren of dieren genetisch modificeren, zodat hun organen kunnen worden getransplanteerd in mensen is echter onverenigbaar met dierenwelzijn. Dieren worden gereduceerd tot orgaanleveranciers, die in isolement moeten leven, tot hun organen rijp zijn om van hen te worden afgenomen.

Resultaten ondermaats

Het onderzoek doet alsof met deze technieken zo'n 1.300 Nederlanders een orgaan zouden kunnen krijgen van een dier. Maar in werkelijkheid zijn de technieken allesbehalve zo ver. Een Amerikaanse man die begin dit jaar een genetisch gemodificeerd varkenshart kreeg ingeplant, is inmiddels overleden. Ook de KU Leuven in België maakt al jaren gebruik van varkens als oefen- en ventilatiemachines om het bewaren van organen te verbeteren. Maar zonder bruikbaar resultaat.1

Alternatieven

Dieren, voornamelijk varkens, genetisch modificeren en fokken in een volledig steriele omgeving om vervolgens hun organen te oogsten is immoreel. Animal Rights wil dat er wordt ingezet op proefdiervrije alternatieven zoals:

  • EVLP- of Ex-Vivo Lung Perfusion, een toestel dat longschade kan verbeteren en zelfs herstellen.
  • Verbetering van de wet op orgaandonatie. In Nederland en België is iedereen per definitie orgaandonor. In andere (Europese) landen moeten donoren zich actief registreren.
  • 3D-bioprinting van organen.
  • Organoïden, kunstmatig gekweekte organen.
  • Een gezondheidsbeleid dat is gericht op preventie van met name hart- en longziekten.

In dit artikel lees je meer over deze alternatieven.