Main content

Inhoud

Doe mee: wake voor de slachtoffers van de konijnenvleesindustrie

Nieuws: 22 januari 2024
Slacht

Het bestaan van een konijn in de konijnenvleesindustrie is hels. Animal Rights en Konijn in Nood brachten zowel in 2020 als in 2023 beelden naar buiten van hoe het eraan toegaat in de Vlaamse konijnenkwekerijen. De conclusie: ’dierenwelzijn’ is een illusie in de konijnenhouderij. Het is een kleine industrie in Vlaanderen met maar 15 konijnenhouders en twee slachthuizen. Hoog tijd dat deze tak van de vee-industrie verdwijnt.

Daarom organiseert Animal Rights op 28 februari een wake bij konijnenslachterij Van Assche in Deinze. Met deze wake willen we eer betonen aan de slachtoffers van een industrie die dieren beschouwt als gebruiksvoorwerpen.

Lees ook: Vlaamse vleeskonijnen lijden vreselijk en Dierenrechtenorganisaties brengen de konijnenhel in Kasterlee aan het licht.

Burgerinspecties Lumakonijn: een bedrijf in chaos

Op beelden van burgerinspecties uit november en december 2023 bij vooraanstaande konijnenkweker Lumakonijn in Kasterlee, is te zien hoe een groot deel van de konijnen nog steeds in piepkleine kooitjes zitten in vreselijke omstandigheden. Het bedrijf was smerig. Onder de kooien bevond zich een enorme berg mest. Overal zagen we ernstig gewonde en dode konijnen.

Deze konijnenkweker pakt regelmatig uit met de diervriendelijke omstandigheden waarin de konijnen zouden leven. Maar wat we zagen, beantwoordde allerminst aan de promopraatjes. Ook in de parksystemen hebben de konijnen nog steeds te weinig ruimte om natuurlijk gedrag uit te oefenen en hebben ze te lijden onder onderlinge agressie met bijtwondes tot gevolg. De sterfte is zoals altijd massaal: een op vier sterft nog voor het slachthuis wordt bereikt.

Stop konijnenvlees

De konijnenhouderij kan op geen enkele wijze voldoen aan de natuurlijke behoefte van deze dieren. Ongeacht het systeem komen deze dieren nooit buiten, zien geen daglicht, er is niet of nauwelijks ruimte voor huppelen en rennen, kunnen niet graven, hebben onvoldoende schuil- en knaagmogelijkheden, eten eenzijdig voer met te weinig vezels, moeten lopen over een gespleten ondergrond, leven boven hun eigen uitwerpselen en ademen daarvan de ammoniaklucht in, zijn blootgesteld aan constant lawaai van mechanische ventilatie, muziek en rammelende kooien, en leven in onnatuurlijke groepsverbanden. Deze industrie moet niet verbeterd worden, maar afgeschaft!

Doe mee!

In onze strijd tegen konijnenvlees voeren we actie op woensdagmorgen 28 februari bij konijnenslachthuis Van Assche in Deinze. Dit is een van de slechts twee konijnenslachthuizen in de Benelux. Het andere is Lonki in Temse.

Demonstranten zullen plaatsnemen met borden en banners voor de poorten van het slachthuis om de dieren die naar de slachtbank worden gevoerd een laatste eerbetoon te brengen. Wil je graag mee een stem zijn voor de dieren? Zet je dan via deze link op “gaan” in het facebookevent. De precieze uren van de actie zullen nog worden meegedeeld.