Main content

Inhoud

Demonstratie: Stop de grootste zalmkwekerij van Europa!

Nieuws: 16 maart 2023
Slacht

Foto: Animal Rights

Woensdag 15 maart 2023 organiseren Animal Rights en Bite Back een demonstratie tegen de komst van de grootste zalmkwekerij van Europa in Oostende. De plannen van Columbi Salmon werden blindelings goedgekeurd door de Provincie West-Vlaanderen. Wij tekenden beroep aan tegen het verlenen van de vergunning.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “12.000 ton zalmen zullen hier elk jaar lijden en sterven. Dat zijn miljoenen dieren die bewustzijn hebben en pijn, angst en stress kunnen voelen. In een wereld waarin al vol verwachting wordt uitgekeken naar kweekvis, is het idee om 12.000 ton zalmen op elkaar te gaan proppen in landtanks een volledig absurd idee.”

"12.000 ton zalmen zullen hier elk jaar lijden en sterven. Dat zijn miljoenen dieren die bewustzijn hebben en pijn, angst en stress kunnen voelen."

Els Van Campenhout, Animal Rights

Bezwaar en beroep

Animal Rights tekende vorig jaar bezwaar aan en dit jaar beroep tegen de plannen van Columbi Salmon. Ook Sea First Foundation, Bite Back, Sea Shepherd, Climaxi, GAIA, West-Vlaamse Milieufederatie en 4Sea (Bond Beter Leefmilieu, Greenpeace, Natuurpunt en WWF-België) dienden bezwaar in tegen de plannen om de grootste zalmkwekerij van Europa in Oostende te bouwen. Animal Rights ging samen met onder andere Sea First Foundation, Climaxi, GAIA en 4Sea in beroep. Het dossier ligt nu bij minister Demir, zij zal beslissen of het project groen licht krijgt of niet.

Demonstratie

De actiegroepen Animal Rights, Bite Back, Sea Shepherd, Climaxi, GAIA en XR Rebellion verzamelden op woensdag 15 maart van 11 tot 13uur voor een statische demonstratie op het Sint-Petrus en Paulusplein in het centrum van Oostende. Met de actie vroegen zo'n 60 aanwezigen aandacht voor het onnoemelijke dierenleed en de niet-onderzochte effecten op het milieu dat bij het project komen kijken. Er was heel wat pers aanwezig tijdens de actie.

AQUACULTUUR VEROORZAAKT DIERENLEED

In de enorme tanks lijden al deze individuen een totaal onnatuurlijk en ellendig leven. In het wild zijn zalmen behendige jagers, ze leggen grote afstanden af en ze kunnen uitstekend navigeren. In gevangenschap hebben ze geen enkele mogelijkheid om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Omdat ze zo dicht op elkaar gepakt zitten, hebben ze amper plaats om te bewegen, de dieren krijgen stress en worden vatbaar voor parasieten en ziektes. De sterftecijfers in de Noorse aquacultuur zijn hoog. In 2019 was er sprake van 55 miljoen dode zalmen op een productie van 1,3 miljoen ton zalm. Het sterftecijfer in het Belgische bedrijf zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn.

COLUMBI SALMON

Columbi Salmon profileert zichzelf als “Europe's leading sustainable salmon farming company, with improved animal welfare and minimal environmental footprint.”
Duurzaam is het allerminst als we kijken naar alle vervuiling dat zo’n kwekerij meebrengt zoals beschreven in de reportage van Telefacts. Viskwekerijen - zowel op het land als in zee - zijn pure kweekvijvers van verschrikkelijk dierenleed. In een beschaafde maatschappij is er geen plaats voor achterhaalde dierenuitbuitingssystemen zoals viskwekerijen.

De toekomst is plantaardig

Animal Rights roept op om te kiezen voor plantaardige alternatieven om de vissen een kort en ellendig bestaan vol leed te besparen.

Wist je dat er al heel wat plantaardige vervangers voor vis en schaaldieren op de markt zijn?
Lees hier meer over alle heerlijke plantaardige alternatieven voor vis.