Main content

Inhoud

DEMO: ANIMAL RIGHTS KLAAGT DIERPROEVEN JANSSEN PHARMACEUTICA AAN

Nieuws: 28 oktober 2022
Dier­proeven

Animal Rights voerde woensdag 26 oktober actie tegen dierproeven bij Janssen Pharmaceutica in Beerse.1 Een 20-tal actievoerders op 2 benen en 4 poten lieten hun stem horen voor de honden, mini-pigs, konijnen, cavia’s, ratten en muizen die bij Janssen opgesloten zitten, de 1 miljoen proefdieren in België, de 10 miljoen proefdieren in Europa en de 200 miljoen proefdieren wereldwijd!

Jen Hochmuth van Animal Rights: “Tegen dit onnodige en onnoemelijke kwaad dat hun wordt aangedaan, blijven we opkomen totdat alle dieren vrij zijn!”

Eerbetoon voor de slachtoffers

Een twintigtal actievoerders van Animal Rights hield woensdagmiddag twee uur lang een vreedzaam protest tegen dierproeven aan de ingang van Janssen. Ze toonden spandoeken tegen dierproeven en namen zelf enkele honden mee. De actievoerders legden ook bloemen neer als eerbetoon aan alle proefdieren.

Jen Hochmuth: “We hebben ons hier verzameld voor een eerbetoon aan de slachtoffers van dierproeven bij Janssen. De slachtoffers die al lang gedood zijn, de slachtoffers die hier nu op dit moment achter gesloten labodeuren zitten en ook de slachtoffers dit nog niet eens geboren zijn en die nog gaan vallen - tot die dag dat alle dieproeven eens en vooral tijd naar de geschiedenisboeken verwezen worden!”

Janssen is en blijft kampioen ‘dierproeven op honden’

Nergens in België worden er zo veel dierproeven op honden uitgevoerd als bij Janssen in Beerse. De komende 5 jaar mag het bedrijf meer dan 80.000 dierproeven uitvoeren, waarvan meer dan 10.000 op honden alleen.

Honden worden vaak opnieuw gebruikt in studies. Voor collectie van weefsels worden de dieren gedood. Honden die ouder zijn dan 7 jaar worden vaak gebruikt in een ‘terminale studie’ waarbij ze niet meer wakker worden. Pas wanneer hergebruik niet meer mogelijk blijkt, wordt bekeken of ze in aanmerking kunnen komen voor adoptie.

Individuele proefhonden worden zo jarenlang talloze keer hergebruikt in dierproeven want hun persoonlijk lijden nog erger maakt. En net zoals vervallen producten worden ze weggegooid wanneer ze niet meer van nut zijn voor de onderzoeker.

Verouderde wetgeving

Waarom blijven farmaceutische bedrijven zoals Janssen zo krampachtig vasthouden aan dierproeven? Het is niet om dat de wetenschap er nog niet is, maar het is omdat de wetgeving het verplicht. Deze wetten zijn echter meer dan 70(!) jaar geleden opgesteld en zijn sterk verouderd. Helaas durven politici uit onwetendheid deze wetten niet te veranderen en hebben organisaties vaak andere belangen dan politici juist te informeren.

Star blijven fokkers, dierhandelaren en onderzoekers vasthouden aan het massaal gebruiken van proefdieren, volledig voorbijgaand aan de nieuwste ontwikkelingen en het enorme dierenleed dat ze veroorzaken.

Hoop op een toekomst zonder dierproeven

Maar er is hoop op verandering. Eind september stemde de Senaat in de VS unaniem voor de tweepartijdige wetgeving van de senatoren Cory Booker en Rand Paul die een einde zou maken aan een verouderd mandaat dat bepaalt dat experimentele geneesmiddelen op dieren moeten worden getest voordat ze in klinische proeven op mensen mogen worden gebruikt.1 Deze FDA Modernization Act geeft farmaceutische bedrijven de mogelijkheid om wetenschappelijk strenge, bewezen testmethoden zonder dieren te gebruiken wanneer deze geschikt zijn.

We vinden dat het tijd wordt dat Janssen, heel België, heel Europa en de hele wereld kom af maken met wrede en achterhaalde dierproeven en volop inzetten op wetenschappelijke innovatie zonder dierenleed. “We moeten dan ook een voor al tijd ermee stoppen dierproeven een noodzakelijk kwaad te noemen! In plaats hiervan moeten we dierproefdiervrij onderzoek een noodzakelijk goed noemen!”, zegt Hochmuth vastberaden.