Main content

Inhoud

De bevrijde poolvossen: één jaar later

Nieuws: 27 mei 2021
Bont

De vossen zijn precies een jaar geleden bevrijd uit hun kooien op een bontfokkerij. Vandaag leven ze intussen al zes maanden in het paradijs bij SOS wilde dieren in het Belgische Geraardsbergen. Woordvoerder Nancy van Liefferinge vertelt ons in een kort interview hoe het gaat met de poolvosjes.

Lees ook: De vossen zijn bevrijd uit hun kooien en Triest nieuws: twee geredde vosjes overleden

Hoe gaat het met de vosjes?

Het gaat goed met de poolvosjes. Vooral Beertje maakte een hele transformatie door en het is mooi om te zien hoe de dieren elke dag genieten van de vrijheid. Spijtig genoeg hebben we dit jaar afscheid moeten nemen van Kaya en Kiko. Het maakt ons triest, maar we wisten op voorhand dat de vosjes niet in topconditie zijn door hun zware leven in de kooien.

Zie je een verschil met hoe de vosjes zich bij aankomst gedroegen?

Toen de dieren aankwamen zochten ze steevast de hoeken van het grote verblijf op. Ook lopen ging niet zo makkelijk. Hun verblijf is hellend en eerst waren we bang dat het problemen zou geven, dat de vosjes de helling moeilijk op zouden kunnen. Gelukkig helpt het net om aan hun conditie te bouwen, want nu lopen Beer, Anna en Snow moeiteloos van boven naar beneden en omgekeerd. De vosjes hebben ook leren graven en hebben intussen zelfs hun eigen vossenburchten gemaakt.

Hoe zie je hen open bloeien?

In het begin verstopten de vosjes zich, maar nu laten ze zich steevast zien en ze laten ook van zich horen. Bij aankomst voelden de vossen zich onwennig in zo'n groot verblijf. Ze hadden enkele weken de tijd nodig om zich aan te passen en begonnen stilaan maar zeker elk plekje van hun nieuwe thuis te ontdekken. Toen ze aankwamen hadden ze nog nooit grond onder hun pootjes gevoeld en nu zijn het echte gravers geworden.

Kan je hun karakters kort omschrijven?

De vosjes zijn echt helemaal getransformeerd en opengebloeid. Vooral Snow, het jongste mannetje, geniet van aandacht en steelt graag de show wanneer we de voederrondes doen. Hij steelt en verstopt ook graag snoepjes, snuffelt aan de camera's als we foto's maken en durft zelfs al eens de snoeppot openen als we ons even omdraaien.
Beertje, het oudste mannetje, is nu een vosje dat mensen eindelijk weer durft te vertrouwen. Om hem maakten we ons bij aankomst het meeste zorgen, maar zijn conditie is er enorm op vooruit gegaan. Hij speelt ook graag met zijn bal.
Anna is het schuchterst. Zij deelt een nachthok met Beertje en geniet vooral van de rust en het contact met haar soortgenoten. Voor een snack komt Anna wel graag dichterbij, maar ze zal zich over het algemeen wel meer op de achtergrond houden dan Snow en Beer.

Waar kunnen de vosjes écht van genieten?

Van hun eigen ding doen zonder dat ze opgesloten zitten. Ze doen letterlijk elke minuut van de dag waar ze zin in hebben: zonnen, slapen, graven, spelen met elkaar of met hun speelgoed. Gewoon vos mogen zijn is waar ze het hardst van kunnen genieten.