Main content

Inhoud

Collectegeld Hartstichting naar dierproeven

Nieuws: 31 maart 2015
Dier­proeven

De Nederlandse Hartstichting financiert 25 projecten 1 waarbij gebruik gemaakt wordt van dierproeven. Muizen, ratten, cavia’s, vissen, honden en varkens worden ingezet in vaak pijnlijke experimenten in het kader van onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Robert Molenaar, directeur Stichting Animal Rights: “Met de jaarlijkse collecteweek voor de deur willen wij dierenvrienden waarschuwen dat de Hartstichting collectegeld besteedt aan dierproeven.

Uit een studie van Stichting Animal Rights blijkt dat deze experimenten plaats vinden op negen universiteiten in binnen- en buitenland. In de periode 2010 tot en met 2013 werden alleen al in Nederland 100.242 proefdieren gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten.

"Onderzoekers bootsen menselijke gebreken na in de lichamen van levende dieren. Ze wekken hartfalen en beroertes op, beschadigen hartaders, versnellen aderverkalking via injecties en snijden zenuwen door zodat bepaalde lichaamsfuncties uitvallen. Deze experimenten zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren. Dit wordt mogelijk gemaakt met collectegeld van de Hartstichting."

Robert Molenaar, Animal Rights

Stichting Animal Rights

Stichting Animal Rights komt op voor de rechten van dieren. Elk dier is een individu met recht op leven en welzijn, ongeacht nut of noodzaak voor de mens. Wij geloven in een maatschappij waar mens en dier in harmonie leven.

Zondag 5 april begint de jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting. De Hartstichting zegt 3% van haar budget te besteden aan dierproeven, wat neerkomt op 1,3 miljoen euro in 2013. De donateur is vaak niet op de hoogte van het feit dat de Hartstichting met het collectegeld ook experimenten op dieren financiert.

Het gebruik van proefdieren is een gebed zonder einde. Hoeveel dieren moeten er nog sterven in vaak zeer pijnlijke dierproeven?”-Robert Molenaar