Main content

Inhoud

Brandwonden Stichting stopt met dierproeven

Nieuws: 18 september 2018
Dier­proeven

De Nederlandse Brandwonden Stichting is volledig gestopt met dierproeven en financiert enkel nog dierproefvrij onderzoek. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is erg blij met deze koerswijziging: “Donaties worden niet langer besteed aan dierproeven maar aan dierproefvrij onderzoek. Dit is een belangrijke stap naar een dierproefvrije wereld.”

Lees ook: Nierstichting financiert dierproeven.

Statement

Carine van Schie, coördinator van de Brandwonden Stichting, laat Animal Rights weten:

“Wij willen graag het beste onderzoek om nieuwe behandelingen voor patiënten met brandwonden mogelijk te maken. Omdat we het beste onderzoek willen en omdat we weten dat proefdiermodellen niet voldoende voorspellend zijn willen we dat de onderzoekers in de toekomst alleen nog humane meetmodellen gebruiken. Ons nieuwe beleid, waarin we aangeven geen (nieuwe projecten met) proefdieronderzoek te financieren, zorgt ervoor dat we deze transitie naar proefdiervrij onderzoek kunnen maken.”

Proefdiervrije innovatie

De Brandwonden Stichting is een samenwerking aangegaan met Proefdiervrij en is intensief betrokken bij het landelijke traject ‘transitie proefdiervrije innovaties.’ Op de website van Proefdiervrij laat de Brandwonden Stichting weten dat ook uit het patiëntenpanel bleek dat patiënten de voorkeur geven aan proefdiervrij onderzoek.

Van Schie: “Toen hebben we gezegd: We doen geen dierproeven meer. Als je deze stap hebt genomen dan moet je ook investeren in betere onderzoeksmethoden.”

Lijst met ‘foute’ goede doelen

Om mensen te informeren over de goede doelen die dierproeven financieren heeft Animal Rights een lijst met ‘foute’ goede doelen samengesteld. In de webshop kun je een deurhanger- en sticker met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' bestellen.

Molenaar: "We geven met de lijst, deurhanger- en sticker mensen een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden."