Main content

Inhoud

BRANDBRIEF AAN MINISTER WEYTS: VERBIED KOOIEN VOOR LEGHENNEN

Nieuws: 29 september 2021
Slacht

Animal Rights ging op dinsdag 28 september langs bij minister Weyts om hem te herinneren aan zijn belofte voor de leghennen: een verbod op de kooien voor leghennen in Vlaanderen. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: "Wij brachten de minister persoonlijk onze brandbrief. Al sinds 2018 wordt er een verbod op kooien voor leghennen in Vlaanderen beloofd. Het is intussen september 2021 en de kippen lijden nog steeds onnoemelijk in de horror-schuren."

Lees ook: Animal Rights overhandigt petitie leghennen aan minister Weyts

Lees ook: Ben Weyts, waar blijft het verbod op kooieieren?

Brandbrief

Geachte minister Weyts

In april 2019 boden wij u onze petitie met 30.700 handtekeningen aan voor een einde aan de horrorschuren: met name de kooisystemen voor leghennen. Vorig jaar stuurden wij u een vriendelijke reminder aan uw belofte: een verbod op de kooien voor leghennen in Vlaanderen.

U haalde bij ons gesprek in 2019 aan dat u een verbod op het houden van leghennen in kooien zou opnemen in het volgende regeerakkoord. Deze belofte sprak u voor het eerst uit in november 2018. Het is intussen september 2021 en de kippen lijden nog steeds onnoemelijk in de horror-schuren.

Eerder deze maand brandde een gigantisch kippenbedrijf in Sint-Niklaas af met maar liefst 165.000 leghennen, allen opgesloten in verrijkte kooien. De dieren konden geen kant op, zij stikten of werden levend verbrand. Vergeefse en wanhopige ontsnappingspogingen leverden de dieren niets op. Geen enkele hen kon gered worden. De verkoolde lichamen op de draadgazen vloeren van de kooien is het enige wat van de dieren overblijft nadat ze in angst en paniek gestorven zijn.

Zoals u weet zijn de vooruitzichten in Wallonië er al: vanaf 2028 zullen verrijkte kooien verboden zijn. Wij hopen dan ook dat Vlaanderen zoals beloofd een stap verder zal gaan en alle kooien voor leghennen zal afschaffen. In ons buurland Duitsland zullen alle kooisystemen voor leghennen verboden worden vanaf 2025.

Wij begrijpen uiteraard dat ons land door de corona crisis meer dan een jaar lang op haar kop stond. Ondanks deze periode herinneren wij u graag aan de gemaakte belofte voor de legkippen. Want voor de kippen in de barbaarse kooien is het intussen al lang geen vijf voor twaalf meer.

Wij vernemen graag van u wat de concrete vooruitzichten zijn en wanneer de belofte eindelijk waargemaakt zal worden.

Hoogachtend
Animal Rights

Meer dan tien miljoen leghennen

België telde in 2020 maar liefst 10.735.941 leghennen. Daarvan zaten er 37,2% nog steeds opgesloten in verrijkte kooien.